Вребајући Супер лигу из прикрајка

После више од два месеца паузе због епидемије вируса Ковид-19, предстојећег викенда поново ће оживети фудбалски терени широм Србије. У редовима крагујевачког прволигаша са великим нестрпљењем очекују наставак такмичења и гостовање екипи Будућности у Добановцима, које је заказано за петак, 29. мај, од 17 часова и 30 минута.

Када су након првенствене утакмице са Колубаром 15. марта напустили комплекс стадиона “Чика Дача”, фудбалери Радничког 1923 нису ни слутили да одлазе на принудни одмор, који ће потрајати готово читава два месеца. Тек почетком маја, након што се епидемиолошка ситуација у земљи донекле стабилизовала, а спортистима омогућено тренирање на отвореном простору, “црвени” су се вратили тренажним активностима, поштујући све прописане мере заштите.

Дарко Милисављевић и његови сарадници из стручног штаба нашли су се пред деликатним задатком – да ове момке у што краћем року уведу у редовни тренажни ритам. Оправдану скепсу струке врло брзо су одагнали сами играчи, који су преданим радом и залагањем на тренинзима показали да нису “зарђали” током два месеца кућног карантина.

– Пријатно сам изненађен чињеницом да нисмо имали већих проблема од повратка у тренажни процес. Момци су показали висок степен радне етике, што је за сваку похвалу, а оно што је најважније, то је да су нас заобишле повреде. Још увек немамо баш јасну представу где се налазимо у овом тренутку са такмичарском формом, али сматрам да ћемо бити спремни за завршетак сезоне и да ћемо ове четири преостале утакмице одиграти на максималном нивоу – оцењује Милисављевић.

Са мишљењем свог фудбалског учитеља сагласан је и Немања Здравковић, командант одбране крагујевачког прволигаша, који сматра да протекла пауза није оставила значајније последице на екипу.

– Ово нам је већ трећа недеља од повратка у тренажни процес. За сада се све одвија по устаљеном плану и мислим да су томе значајно допринели индивидуални тренинзи, које смо ми играчи практиковали током паузе. Иако све то још увек није на оном нивоу као пре епидeмије, верујем да ћемо спремно ући у наставак такмичења – напомиње Здравковић.

Прекид такмичарске сезоне је, чини се, дошао у најнезгоднијем тренутку, када је Раднички 1923 кретао у пробој ка горњем делу табеле. “Црвени” су тако заустављени на коти осам, а како је у међувремену вољом већине суперлигашких и прволигашких клубова одлучено да се сезона скрати и да се одиграју још само четири преостала кола лигашког дела такмичења, дакле без плеј-офа, шансе Крагујевчана за пласман у Супер лигу значајно су умањене.

Ипак, дашак наде поново се указао након сигнала да би Супер лига од ове јесени могла да буде проширена са шеснаест на двадесет клубова, што би значило да ће на крају текуће сезоне у елиту директно “ускочити” чак четири прволигашке екипе.

– Искрено, свако од нас потајно прижељкује пласман у Супер лигу. Истина је да имамо повољан распоред у ова четири преостала кола, али се не заносимо превише. Идемо полако, степеницу по степеницу, у нади да ће се те наше тежње на крају остварити – прижељкује Немања Здравковић.

За разлику од поузданог дефанзивца, шеф струке крагујевачког прволигаша прилично је суздржан када говори о изгледима Радничког да се домогне елите.

– Чињеница је да и ако победимо све четири утакмице до краја сезоне, опет ћемо бити ту негде “испод црте”. Тај бодовни заостатак из неког претходног периода доста је велики и тешко га је надоместити у ова четири кола. У сваком случају, не треба превише да се бавимо калкулацијама, већ искључиво да гледамо своје двориште и да се потрудимо да на што бољи начин завршимо ову сезону – јасан је Милисављевић.

Много тога зависиће од предстојеће утакмице у Добановцима, која ће отворити 27. коло Прве лиге Србије. Иако су Добановчани на самом зачељу табеле, то Крагујевчанима не даје за право да их потцене.

Добра вест је да ће тренер Милисављевић за ово гостовање имати на располагању комплетан играчки кадар, уз изузетак Владимира Ћировића, који ће паузирати због парних картона.

– Будућност се током зимске паузе значајно појачала у намери да обезбеди опстанак у лиги. Довели су неколицину проверених суперлигашких играча, на челу са голманом Кировским. Немамо поузданих информација о томе шта се дешавало са њима током ове паузе, што нам у извесној мери отежава припрему саме утакмице, али наша је обавеза да пружимо свој максимум на терену и покушамо да дођемо до победе – поентирао је кормилар “црвених”.

P