Успешна јесен као наговештај још берићетнијег пролећа

Плима оптимизма на “Чика Дачи” по окончању веома успешне јесење полусезоне. Високо осмо место на табели и одличне партије које су изабраници тренера Дејана Јоксимовића пружали у финишу јесење полусезоне представљају свакако идеално полазиште за још успешније резултате “црвених” у пролећном делу шампионата, који стартује првог фебруарског викенда.

Након сезоне коју је обележила грчевита борба за очување суперлигашког статуса, у клубу са “Чика Даче” решили су да окрену нови лист и повуку одређене потезе са циљем да од Радничког 1923 начине стандардног суперлигаша, који ће имати много веће такмичарске амбиције од пуког опстанка у елити.

Именовање новог стручног штаба на челу са Дејаном Јоксимовићем, веома перспективним, али ипак недовољно афирмисаним крагујевачким тренером, који је претходних сезона бележио запажене резултате са омладинском селекцијом “црвених”, представљало је изненађење за већину навијача Радничког 1923, који су очекивали неко много “звучније” тренерско име на клупи шумадијског суперлигаша.

Још храбрија била је заједничка одлука спортског сектора и новоформираног стручног штаба да у потпуности промене физиономију тима и да се уместо играча који су чинили окосницу екипе у последњих пар сезона ослоне на млађе снаге.

– Ми смо добро знали да након прошле сезоне, у којој смо до самог краја првенства стрепели за опстанак, морамо да направимо радикалан заокрет, уколико желимо да овај клуб коначно крене у правом смеру и постане стабилан суперлигаш. У том погледу мислим да смо показали велику храброст одлуком да пружимо шансу новом стручном штабу на челу са младим и талентованим тренером Јоксимовићем, као и решеношћу да променимо читаву структуру тима. Чак и у моментима када екипи није ишло баш најбоље показали смо завидну дозу стрпљења и истрајности, нисмо желели да ‘ломимо преко колена’, већ смо веровали у играче и струку, што нам се на крају исплатило – истакао је спортски директор Радничког 1923 Славко Перовић у разговору за Моцарт Спорт.

Почетак сезоне био је прилично климав, мада су игре које је крагујевачки суперлигаш пружао у уводном делу јесење полусезоне биле на много вишем нивоу у односу на постигнуте резултате.

– Ми смо и у том, условно речено, резултатски слабијем периоду сезоне играли доста добро, долазили смо до шанси, али нисмо имали среће са реализацијом. Не треба заборавити ни да смо на почетку сезоне имали доста проблема са повредама неких за нас веома битних играча. Ту пре свега мислим на Милутина Видосављевића, који није имао континуитет тренинга и игара у неком претходном периоду. Све то је и те како имало утицаја на наше резултате у овом периоду сезоне. Временом је ипак све легло на своје право место, побољшали смо реализацију и успели да дођемо до резултатског континуитета – осврнуо се на уводни период сезоне шеф стручног штаба “црвених” Дејан Јоксимовић.

Резултатској катарзи Шумадинаца претходила је серија од четири узастопна пораза, која је озбиљно уздрмала поверење навијача у овај тим. И када се чинило да Крагујевчане чека реприза прошлосезонског сценарија и још један ход по танкој линији опстанка, уследио је велеобрт. Убедљива победа у сусрету са екипом Младости ГАТ на “Чика Дачи” (3:0) подигла је морал Јоксимовићевој чети, која се са ивице понора незадрживо винула ка горњој половини првенствене табеле.

– Некако је све кренуло набоље након те победе против екипе Младости ГАТ, којом смо прекинули серију од четири узастопна пораза. Мислим да та утакмица у неку руку представља прекретницу полусезоне и да је након ње свима у клубу лакнуло. Играчима се вратило нарушено самопоуздање, што је допринело тој сјајној резултатској серији у финишу полусезоне – констатовао је Јоксимовић.

Велики удео у овом резултатском васкрснућу “црвених” имали су играчи који су на “Чика Дачу” стигли у сам смирај летњег прелазног рока, са задатком да унесу живост у прилично анемичан и неефикасан напад “црвених”. Испоставило се да је спортски сектор Радничког 1923 погодио у мету, с обзиром да су Стефан Чоловић, Марко Шимић и Евандро да Силва заиста донели дуго чекани бољитак у офанзиви крагујевачког тима, што се уосталом види и по разлици у броју постигнутих голова пре и након њиховог доласка, која је двоцифрена.

– Увек је дилема да ли довести играча на самом почетку прелазног рока, како би он прошао комплетне припреме са екипом и био на располагању тренеру од првог кола, или пратити ситуацију на тржишту и стрпљиво чекати на неко квалитетније и звучније појачање. Ми смо се овога пута одлучили да сачекамо на те играче за које смо били убеђени да ће својим квалитетом правити разлику на терену. Испоставило се да нисмо погрешили. Они су се заиста сјајно уклопили у наш модел игре, који је иначе јако погодан за играче офанзивног профила, и пружили су значајан допринос одличним резултатима екипе у другом делу јесени – задовољан је учинком новајлија спортски директор Крагујевчана Славко Перовић.

Како се јесења полусезона ближила крају, тако је шумадијски суперлигаш бележио све боље и боље резултате. Чак ни несрећан пораз од Црвене звезде на “Чика Дачи”, као ни рана елиминација у Купу Србије од београдског ИМТ-а, нису превише пореметили победнички ритам Крагујевчана, који су јесењу етапу суперлигашке трке окончали на високој осмој позицији са 25 освојених бодова из 19 одиграних утакмица и гол разликом 18:17.

– Наравно да сам задовољан тренутним пласманом на табели, а можда још више чињеницом да смо били конкурентни готово свакој екипи са којом смо одмеравали снаге у протеклом делу првенства. Оно на чему ја инсистирам и што је неку руку моја тренерска филозофија, то је да ми морамо да будемо та екипа која ће контролисати ритам утакмице, како кроз посед, тако и кроз одређене принципе игре које играчи треба да спроведу на терену. То је нека суштина и путоказ за добре резултате. Наравно, веома је битан и индивидуални квалитет играча, без кога једноставно нема добрих резултата – наглашава тренер Јоксимовић.

Његово задовољство дели и спортски директор Перовић, који истиче да је ова полусезона била успешна по више параметара.

Имамо доста разлога да будемо задовољни протеклим делом сезоне. Успешно смо промовисали нови стручни штаб на челу са изузетно талентованим крагујевачким тренером Дејаном Јоксимовићем, створили препознатљив модел игре, пружили прилику великом броју младих играча и показали да смо у стању да парирамо клубовима са знатно већим буџетима у односу на наш. Иако је осмо место на крају јесење полусезоне резултат који превазилази нека наша почетна очекивања, свакако да немамо намеру да се задовољимо тиме, већ ћемо настојати да додатно подигнемо лествицу успеха. Сигурно да нас остварени резултати у овој полусезони додатно инспиришу да будемо још посвећенији у свом раду и тежњи да овај клуб подигнемо на још један виши ниво – подвлачи Перовић.

Паралелно са резултатским успесима, управа клуба са “Чика Даче” на челу са генералним директором Игором Конатаром настојала је да додатно побољша финансијску ситуацију у клубу, као и да предузме одређене кораке у правцу његове даље модернизације и унапређења постојећег имиџа. Тако су, на пример, уштеђена средства из протекле сезоне искоришћена за постављање рефлектора на помоћном терену, као и за куповину брендираног аутобуса, којим се, поред Радничког 1923, може похвалити још само неколицина суперлигашких клубова.

– Мислим да смо генерални директор клуба Игор Конатар и ја направили један заиста добар економско-спортски тандем, где свако у оквиру свог ресора даје свој максимум. Конатар је подстакао велики број крагујевачких привредника да помогну клубу, што је допринело и нешто бољем буџету у односу на прошлу сезону, мада је он, нажалост, и даље међу најмањима од свих клубова у Моззарт Бет Суперлиги. Због тога је наша обавеза да наставимо да растемо и напредујемо као клуб на свим пољима, како бисмо још успешније парирали осталим клубовима у суперлигашкој конкуренцији – поручује спортски директор Крагујевчана.

Добри резултати са собом неминовно вуку и већа очекивања од стране навијача, који се надају да ће Раднички у години великог јубилеја – прославе стогодишњице постојања – успети да избори излазак у Европу.

– Ја нисам човек који воли да трчи пред руду. Свакако да би било идеално да у години великог јубилеја Раднички оствари највећи успех у својој клупској историји и избори пласман у Европу, али сам исто тако свестан чињенице да се велике ствари не дешавају преко ноћи, бар не када иду неким својим природним током. Потребно је одређено време да се створе услови за тако нешто, али ћемо свакако, уколико нам се ове сезоне укаже прилика за тако нешто, гледати да је искористимо – јасан је Перовић.

Стратег “црвених” Дејан Јоксимовић напомиње да ће такмичарске домети у наставку сезоне у значајној мери одредити предстојећи прелазни рок, у који Крагујевчани полажу велике наде.

Много тога зависиће од предстојећег прелазног рока, као и од припремног периода, где ће се неке ствари искристалисати, након чега ћемо имати неку јаснију слику о томе колики су наши реални домети у наставку сезоне. Сигурно је да ћемо учинити све што је у нашој моћи да крај сезоне дочекамо на што је могуће вишој позицији на табели – додао је Јоксимовић.

Иначе, у крагујевачком суперлигашу су већ дефинисали план и програм зимских припрема, које стартују 18. децембра већ традиционалном прозивком играчког кадра. Након уводног дела припрема које ће провести у Крагујевцу, “црвени” се 14. јануара селе на добро познату дестинацију, у турску Анталију, где су брусили форму и претходне зиме. Планирано је да фудбалери Радничког 1923 у Анталији проведу једанаест дана и да за то време одиграју једно три-четири јаке контролне утакмице.

По повратку у Крагујевац, а до пролећне премијере против Вождовца 4. фебруара на стадиону “Чика Дача”, изабраници тренера Дејана Јоксимовића имаће још једну проверу, највероватније против неког од суперлигашких тимова.

P