Дерби зачеља на “Чаиру”: Крагујевчани против нишког имењака траже прве бодове

Премијерна утакмица 5. кола Моцарт Бет Суперлиге игра се у петак од 18.30 часова на нишком “Чаиру”, где ће снаге одмерити две тренутно најслабије рангиране екипе на првенственој табели, нишки и крагујевачки Раднички. За обе екипе ова утакмица има огроман значај јер им пружа могућност за освајање првих бодова и бег са зачеља табеле.

За разлику од Нишлија, Крагујевчани су прошлог викенда одмарали, с обзиром да је њихов дуел са Партизаном одложен на захтев београдских “црно-белих”. То је “црвенима” оставило нешто више времена за припрему предстојећег гостовања на “Чаиру”, где ће покушати да окончају серију од три стартна пораза и упишу прве бодове у новом шампионату.

– Сигурно да је одлагање утакмице са Партизаном пореметило неку нашу концепцију тренинга, али смо ми у ходу успели да се преорјентишемо на предстојеће гостовање у Нишу. Уједно смо искористили то време да додатно усавршимо одређене елементе у нашој игри, којима нисмо били баш најзадовољнији у претходним мечевима. Верујем да смо сада далеко бољи и спремнији него што је то био случај пре десетак дана, што ће се, надам се, видети и на сутрашњој утакмици у Нишу – уверава стратег крагујевачког суперлигаша Дејан Јоксимовић.

Тренутни бодовни салдо и положај на табели свакако нису прави показатељи квалитета крагујевачког тима, који чини се тек почиње да хвата прави такмичарски ритам и само је питање тренутка када ће тај постепени бољитак у игри добити одговарајуће резултатско покриће.

– Наравно да нам тренутна ситуација и положај на табели ремете расположење. Међутим, и пре него што је сезона почела, ми смо били свесни тежине распореда и могућности да дођемо у једну овакву ситуацију, иако смо чинили све што је у нашој моћи да је избегнемо. Ипак, квалитет игара које смо пружили на последње две утакмице против Чукаричког и ТСЦ-а показују да смо на добром путу да пронађемо излаз из резултатске кризе – сматра Јоксимовић.

Попут имењака из срца Шумадије, и нишки Раднички био је жртва тешког распореда у уводна четири кола. И поред солидног отпора који су пружили екипама које аплицирају за сам врх табеле, изабраници тренера Николе Трајковића остали су нултој тачки, приковани за само зачеље суперлигашке лествице.

– Нишки Раднички је екипа која је имала убедљиво најтежи распоред у прва четири кола. Управо због тога их не треба посматрати кроз призму остварених резултата, већ кроз сам квалитет игара које су пружали на претходним утакмицама, где су показали да и те како могу да буду конкурентни најбољим екипама у лиги. Ради се о једној јако квалитетној екипи која се није пуно променила у односу на прошлу сезону. Чак ми се чини да су много организованији него што су то били прошле сезоне у свим фазама игре – упозорава Јоксимовић.

Мада у предстојећи окршај улазе са практично идентичне стартне позиције, предност домаћег терена даје Нишлијама улогу благог фаворита, иако то често зна да буде мач са две оштрице, посебно уколико догађаји на терену крену нежељеним током за домаћи тим.

– Ми морамо бити свесни да ћемо наспрам себе имати једног јако мотивисаног противника, који ће ношен подршком са трибина настојати да се домогне сва три бода. Кључно је да се држимо нашег плана и модела игре, да у утакмицу уђемо енергетски добро, што би, уз квалитет који поседујемо, требало да нам донесе жељене бодове – тврди Јоксимовић.

Све до прошле сезоне Крагујевчани су били скоро па редовна “муштерија” нишком имењаку, који је из међусобних окршаја углавном излазио као победник. Ипак, тријумфи Шумадинаца у оба прошлосезонска дуела показују да се ова традиција полако мења и окреће у корист крагујевачког суперлигаша.

– Свакако да нам те две победе из прошле сезоне дају довољно разлога оптимизам пред сутрашње гостовање, посебно то прво полувреме са „Чаира“, где смо по мени одиграли можда и најбољих 45 минута у минулом првенству. Искрено се надам да ћемо успети да поновимо једну такву партију јер једино на тај начин можемо доћи до позитивног резултата – констатује Јоксимовић.

Један од главних адута Крагујевчана на предстојећем гостовању у Нишу биће свакако Стефан Чоловић. Вихорни крилни нападач био је аутор једног од три поготка “црвених” у убедљивом тријумфу на “Чаиру” прошле сезоне (3:1), а извесно је да ће у тандему са својим некадашњим саиграчем из Чукаричког, Милутином Видосављевићем, представљати највећу опасност по гол Нишлија и на предстојећој утакмици.

– Јако битна утакмица за обе екипе, посебно за нас. Упркос слабим резултатима у прва три кола, мислим да на терену нисмо изгледали тако лоше, посебно у последње две утакмице где смо несрећно остали без бодова. У сваком случају, оставили смо те лоше резултате иза себе, консолидовали се и спремно дочекујемо гостовање у Нишу – каже Чоловић.

Сјајни офанзивац респектује предстојећег ривала, али сматра да је кључ позитивног резултата на “Чаиру” искључиво у рукама његовог тима.

– Раднички је једна искусна и добро организована такмичарска екипа. Сачували су костур тима из прошле сезоне и свакако су противник вредан сваког респекта. Међутим, ми морамо првенствено да гледамо себе, да верујемо у квалитет који поседујемо и будемо спремни да пружимо максимум на терену током свих деведест минута игре, баш као што смо то учинили на претходном гостовању на „Чаиру“, када смо успели да освојимо сва три бода – констатује Чоловић, који се на крају осврнуо и на свој статус у Радничком 1923, с обзиром на бројне приче о његовом потенцијалном одласку са “Чика Даче”:

– За сада сам остајем у Радничком. Јако ми је лепо овде, одлично сам прихваћен и од стране људи у клубу и од навијача. Видећемо шта ће бити до краја прелазног рока, али тренутно сам искључиво фокусиран на то да помогнем својој екипи да исплива из ове резултатске кризе – наглашава узданица Крагујевчана.

P