Остати на правом курсу

Омладинци Радничког 1923 окончали су јесењи део сезоне у Омладинској лиги Србије на петнаестој позицији са деветнаест освојених бодова. Стратег популарних “ђаволчића” Дејан Јоксимовић сумирао је утиске након 22 одиграна кола и открио какве су амбиције његове екипе у наставку такмичења.

Крагујевчани су почетак повратничке сезоне у највишем рангу такмичења дочекали са прилично скромним амбицијама. Свесни изузетно јаке конкуренцији у лиги, “црвени” су као главни приоритет поставили опстанак у елитном друштву, а да ће и то представљати изузетно захтеван задатак, видело се већ на самом старту сезоне, који није протекао у складу са њиховим жељама и очекивањима.

Ипак, како је сезона одмицала, тако су “ђаволчићи” стицали неопходно такмичарско искуство и играли све боље и сигурније, показавши да су заслужено део елитног каравана.

– Као новајлије у лиги, ми смо пред почетак сезоне испред себе поставили два циља: први је такмичарски, а то је да у јакој конкуренцији, где из лиге испада чак шест екипа, покушамо да осигурамо опстанак, а други да стекнемо што јаснију слику о квалитету наших играча и њиховој способности да у догледно време постану конкурентни за наш први тим. Ситуација са ковид-19 инфекцијом спречила нас је да припреме спроведемо онако како смо желели. Нисмо имали могућност да кроз већи број контролних утакмица стекнемо увид у могућности постојећег играчког кадра, што је доста утицало и на наше нешто лошије резултате на самом почетку сезоне. Како је време одмицало, тако смо играли све сигурније и бележили боље резултате, чиме смо доказали да нам је место у овом рангу такмичења – јасан је Јоксимовић.

Учинак од пет победа, четири ремија и тринаест пораза, омладинце Радничког 1923 је сврстао на петнаесто место првенствене лествице. Генерални утисак је да је могло и боље, мада су бројни фактори утицали на то да Крагујевчани не допишу још неки бод на свом конту.

– Наравно да је могло и морало боље. На основу детаљних анализа свих утакмица и онога што смо приказали на терену, закључак је да бисмо требали да имамо седам до десет бодова више. Било је утакмица у којима смо у свим параметрима фудбалске игре били бољи или у егалу са противницима, али смо ипак остајали без бодова. На то је доста утицала и чињеница да смо упркос великом броју створених шанси, постизали релативно мали број голова. Такође, морам напоменути да и критеријум суђења на појединим утакмицама није ишао нама на руку, као и то да нисмо били миљеници среће у неким ситуацијама и да смо остајали без бодова буквално у последњим секундама утакмице. Као озбиљни и одговорни људи, немамо намеру да на овај начин тражимо било какав алиби, већ нам је намера да објективно сагледамо постојећу ситуацију и да уз још преданији рад доведемо себе у позицију да пребродимо све препреке и дођемо до нашег коначног циља, а то је опстанак у лиги – додаје Јоксимовић.

Протекла полусезона показала је да су Шумадинцима неопходна додатна појачања на одређеним позицијама, како би екипа била још конкурентнија у пролећном делу такмичења.

– Наше опредељење пред почетак сезоне било је да шансу пружимо углавном играчима који су изборили улазак у Омладинску лигу Србије, али је сада већ евидентно да ће нам бити потребна одређена појачања како бисмо остварили своје циљеве. Не бих говорио превише о позицијама на којима планирамо појачања, али увелико радимо на довођењу два-три нова играча, чији би долазак подигао квалитет екипе на још један виши ниво – открива стратег “ђаволчића”.

Јасно је да омладинце Радничког 1923 на пролеће очекује кулминација битке за опстанак у лиги. Крагујевчани су, чини се, у потпуности спремни и решени да се храбро ухвате у коштац са предстојећим изазовима, са намером да завршетак сезоне сачекају у безбедној зони.

– С обзиром да смо тек негде на половини сезоне и да је још доста бодова у оптицају, шансе да опстанемо у лиги свакако постоје. Иза нас је значајно искуство стечено у досадашњем делу такмичења, само је потребно да наставимо са преданим радом и да верујемо у остварење зацртаног циља. Такође, не одустајемо од наше намере да кроз ово такмичење промовишемо играче који би у догледно време ушли у конкуренцију за први тим. Остаје нам да радимо, да се боримо и верујемо да можемо остварити зацртане циљеве јер то овај град, овај клуб, наши навијачи и генерације које тек долазе свакако заслужују – закључио је Јоксимовић.

“Ђаволчићи” су тренутно на зимској паузи, а поново ће се окупити средином овог месеца, како би започели припреме за пролећни део сезоне у Омладинској лиги Србије, чији је почетак предвиђен за 6. март.

P