Крагујевчани у борби за Мињино срећније детињство

У организацији Тениског клуба Раднички, а уз свесрдну подршку Спортског привредног друштва Раднички и Фудбалског клуба Раднички 1923, данас је на спортским теренима у Великом парку уприличен „Спортски дан за Мињу“, хуманитарно-спортска акција са сврхом прикупљања финансијске помоћи за лечење наше мале суграђанке Миње Матић, која болује од спиналне мишићне атрофије, изузетно ретке и тешке неуромишићне болести.

Сведоци смо поражавајуће статистике о све већем броју тешко оболеле деце, којој је неопходно лечење у иностранству. Из дана у дан у медијима и на друштвеним мрежама виђамо слике мале деце и апеле њихових родитеља, који не могу да приуште високе трошкове лечења својих најмлађих чланова.

Рођење мале Миње почетком октобра прошле године донело је радост у дом породице Матић из Крагујевца. Током прва три месеца живота мала Миња је лепо напредовала, као и свака друга беба, а онда се судбина жестоко поиграла са овом предивном и умиљатом девојчицом.

Након што су приметили да њихова беба нешто слабије помера ноге и руке, да отежано дише и одбија храну, родитељи су потражили помоћ лекара. Дијагноза је била поражавајућа – установљена јој је ретка и тешка неуромишићна болест под називом спинална мишићна атрофија, која може довести и до фаталног исхода.

Од тог тренутка породица Матић креће у грчевиту борбу да својој Мињи обезбеди једину могућу шансу за даљи живот и срећније детињство, а то је генска терапија, изузетно скуп вид лечења који се изводи у иностранству.

Родитељима су се у овој тешкој и неизвесној борби придружили бројни хумани појединци и друштвено одговорне организације, међу којима су и Тениски клуб Раднички, Спортско привредно друштво Раднички и Фудбалски клуб Раднички 1923, који су организовањем „Спортског дана за Мињу“ на теренима у Великом парку желели да анимирају ширу јавност и све грађане Крагујевца да и они пруже свој допринос у борби за живот наше мале суграђанке.

Ову племениту акцију подржала је и Градска управа, на челу са чланом Градског већа за спорт Предрагом Стевовићем.

– Ова данашња акција је један светли пример како се понашају друштвено одговорне организације и појединци у тренуцима када је то најпотребније. Крагујевац је одувек био престоница солидарности и оно што је сигурно, то је да нашу малу Мињу нећемо пустити да тихо оде у заборав, већ ћемо се из дана у дан упорно борити све док не прикупимо потребна средства, како би јој обезбедили право на нормалан живот. Свестан сам да све оно што смо данас учинили можда неће бити довољно, али је ово прави начин да се апелује на све наше суграђане, рођаке, комшије, пријатеље, да узму учешће у овој племенитој мисији – поручио је Стевовић на отварању данашње хуманитарно-спортске манифестације у Великом парку.

Спортско привредно друштво Раднички, као друштвено одговорна организација, увек се радо одазивало и подржавало сваки вид акција са хуманитарним предзнаком.

– У спорту постоје утакмице које једноставно морају да се добију, а једна од њих је и ова Мињина. Она мора да победи и ми смо ту да учинимо све што је у нашој моћи да јој помогнемо. Свесни смо чињенице да можда сви Крагујевчани не навијају за Раднички, али оно што је неспорно, то је да Раднички навија за сваког Крагујевчанина – категоричан је Бојан Илић, први човек СПД Раднички.

Испред Фудбалског клуба Раднички 1923 данашњу акцију подржао је директор клуба Никола Фржовић.

За Фудбалски клуб Раднички 1923, као и за мене лично, велика је част учешће у једној оваквој племенитој акцији. Наш клуб ће и убудуће подржавати сваки вид акције који има за циљ помоћ нашим суграђанима. Ово је само почетак битке за малу Мињу и свакако да ћемо и у наредном периоду учинити све што је у нашој моћи да пружимо подршку нашој малој суграђанки у њеној животној борби – изјавио је Фржовић.

Један од организатора данашњег догађаја Сава Спасић изнео је детаље у вези са акцијом прикупљања помоћи за лечење мале Миње, која траје већ два месеца.

– Наша жеља је била да организацијом једне овакве акције анимирамо све грађане Крагујевца, како би се прикупила неопходна финансијска средства за лечење мале Миње, која болује од спиналне атрофије, генетске болести која може да проузрокује смрт код малих беба. Имамо рок до августа наредне године да сакупимо износ од 2,4 милиона долара и на тај начин омогућимо Мињи шансу за лечење у иностранству. За протекла два месеца, колико траје акција прикупљања помоћи, сакупљено је око пола милиона долара. Оваквом прогресијом, очекујемо да ћемо већ у јануару сакупити потребан износ, па да онда на лето, на овом истом месту, приредимо дочек за нашу малу Мињу – појаснио је овај племенити млади Крагујевчанин.

P