Историјска сезона за шумадијског стогодишњака: Јубилеј у знаку успеха

Све се некако поклопило за Шумадинце у години у којој клуб са “Чика Даче” обележава велики јубилеј – стогодишњицу свог постојања. Осмо место на крају овогодишњег првенства представља други најбољи резултат “црвених” у суперлигашкој конкуренцији још од оснивања клуба и уједно указује на то да Раднички 1923 после дугогодишњег таворења на фудбалским маргинама полако, али сигурно стаје у ред најуспешнијих клубова у Србији.

За само годину дана крагујевачки суперлигаш је прешао пут од “дављеника” до учесника плеј-офа и екипе која се равноправно надмеће са најбољим тимовима у првенству. Посебно импресионира начин на који су Крагујевчани дошли до пласмана у горњој половини табеле, уз једну нападачку, атрактивну и лепршаву игру, која је наишла на симпатије не само присталица Радничког 1923, већ и шире фудбалске публике.

– Иза нас је могу слободно да кажем једна историјска сезона, у којој је Раднички остварио други најбољи резултат у суперлигашкој конкуренцији од свог оснивања. Оно што је мени нарочито драго, поред наравно пласмана на табели који је изнад сваког очекивања и представља велики успех за сам клуб, јесте то што је Раднички успео да се профилише као екипа која игра један допадљив, модеран и нападачки фудбал, на гол више, и где сви играчи, како они млађи, тако и они нешто искуснији, имају прилику да искажу сав свој потенцијал. Због тога и не чуди што је великом броју играча током играња у Радничком тржишна вредност значајно порасла у односу на период пре њиховог доласка у наш клуб – не крије задовољство учинком “црвених” у тек окончаној сезони спортски директор Крагујевчана Славко Перовић.

Иако су Шумадинци у минулу сезону ушли првенствено са намером да избегну грчевиту борбу за опстанак, временом су такмичарски апетити порасли, посебно када им се отворила могућност пласмана у плеј-оф.

– Наш превасходни циљ у овој сезони био је пре свега везан за опстанак у лиги. Наравно, како се је сезона одмицала и како је квалитет игара био све бољи, самим тим нам се пружила прилика да “нападнемо” плеј-оф. Када се подвуче црта, мислим да смо заслужено ту где јесмо. Игре које смо пружали против најбољих екипа у првенству, посебно током пролећног дела сезоне, дају нам разлога за оптимизам и представљају велику сатисфакцију за сав уложен труд у претходном периоду – оцењује шеф струке Радничког 1923 Дејан Јоксимовић.

За разлику од претходне сезоне, када су у већини дуела са екипама из врха табеле били у инфериорном положају, Крагујевчани су се у овој сезони показали као равноправан такмац малтене свим ривалима у првенству. То је свакако утицало и на раст самопоуздања код играча, који су временом све одважније и одлучније улазили у дуеле са екипама из горњег дома.

– Тренер Јоксимовић и ја смо током сезоне често играчима понављали паролу „Поштујмо свакога, не бојимо се никога.“ Очигледно да су је играчи схватили на најбољи могући начин, што нас је и довело у ситуацију да будемо у најмању руку егал, ако не и бољи у дуелима са екипама које су висином буџета и квалитетом играчког кадра далеко испред нас. Искрено се надам да ће ово постати нека врсте праксе и у будућности и да ће наш Раднички остати „тврд орах“ за већину екипа у лиги – прижељкује спортски директор Перовић.

Незаобилазан фактор резултатских успеха “црвених” у протеклој сезони били су њихови највернији навијачи “Црвени ђаволи”, који су својом подршком са трибина давали ветар у леђа изабраницима тренера Дејана Јоксимовића током свих 37 првенствених кола.

– Захвалио бих се нашим навијачима “Црвеним ђаволима” и свим људима који воле Раднички на безрезервној подршци и стрпљењу које су имали за стручни штаб и екипу у овој сезони. Ја сам још раније нагласио да су управо навијачи Радничког онај кључни фактор који чини овај клуб великим и апсолутно стојим иза тих својих речи – наглашава Перовић.

Поставља се питање могу ли Крагујевчани у наредној сезони да направе додатни искорак на табели и стану у ред кандидата за добијање европских виза? То, према речима тренера Јоксимовића, првенствено зависи од финансија, односно расположивог буџета за ангажовање појачања.

Мислим да смо сви свесни чињенице да је новац већ одавно преузео битну улогу не само у спорту, већ и у животу. Ја сам у пар наврата већ истицао да Раднички има један од најмањих буџета у лиги, што не значи да се ми не трудимо да у тим оквирима у којима функционишемо извучемо највише. Међутим, за неки озбиљнији пласман на табели неопходан је један додатни искорак, како у погледу улагања у инфраструктуру, тако и у тим. Искрено се надам да ће се у том погледу променити нешто на боље јер Крагујевац као град и Раднички као клуб са стогодишњом традицијом и армијом навијача уз себе заслужују тај искорак – сматра Јоксимовић.

Фудбалери Радничког 1923 су након утакмице са Чукаричким отишли на заслужен одмор, а поново ће се окупити средином јуна, за када је планирана прва прозивка и почетак припрема за нову суперлигашку сезону која стартује 22. јула.

– Почетак припрема предвиђен је за 15. јун, тако да ће играчи имати око две-три недеље за одмор. У Крагујевцу ћемо тренирати до 26. јуна, а онда се селимо на Златибор, где ћемо боравити до 10. јула и за то време одиграти пет припремних утакмица. По повратку у Крагујевац одиграћемо још једну контролну утакмицу, која ће нам уједно бити и генерална проба пред почетак новог првенства – открива Перовић план и програм предстојећих припрема.

1 thought on “Историјска сезона за шумадијског стогодишњака: Јубилеј у знаку успеха

Comments are closed.

P