Дашак носталгије на “Чика Дачи”: Раднички 1923 и Жељо ремизирали у пријатељском сусрету

Пријатељска утакмица између крагујевачког Радничког 1923 и сарајевског Жељезничара на стадиону “Чика Дача” окончана је ремијем – 1:1 (1:1). Резултат сам по себи није претерано важан, колико чињеница да је ова утакмица одшкринула врата међусобне сарадње и спортског пријатељства између ова два клуба.

Листајући странице историје крагујевачког и сарајевског клуба могу се уочити бројне подударности. Поред тога што су малтене вршњаци (Жељезничар је основан 1921, а Раднички 1923. године), оба клуба је изнедрила радничка класа, па стога и не чуди што су Жељо и Раднички од тренутка свог оснивања стекли огромну популарност, која је временом превазишла локалне оквире.

Једна од нити која повезује ова два клуба је и Душан Симић, један од најбољих играча Радничког током осамдесетих година прошлог века, који је један део своје каријере провео и у дресу тима са Грбавице. Управо је популарни Дуца извео почетни ударац на данашњој утакмици и побрао овације присутне публике, која још увек памти његове фудбалске бравуре у дресу Радничког.

Након што је Симић извео почетни ударац, директор Радничког 1923 Никола Фржовић и први човек Жељезничара Назиф Хасанбеговић разменили су симболичне поклоне, да би потом судија Станко Остраћанин из Краљева озваничио почетак утакмице.

На самом терену није било превише занимљивих детаља. Гости из Сарајева су на старту утакмице два пута озбиљно запретили преко агилног Субашића, пре него што су у 15. минуту стигли до вођства. Здунић је прошао по десној страни, а онда као на тацни послужио Петра Боју, коме није било тешко да са удаљености од пар метара убаци лопту у мрежу.

Пренули су се потом и Крагујевчани, запретили преко Драгутиновића, који је из изгледне позиције шутирао главом преко гола, да би у 33. минуту успели да стигну до резултатског егала. После гужве у казненом простору Жељезничара, лопта је дошла до Саше Јовановића, једног од тројице момака који се налазе на проби у редовима крагујевачког суперлигаша, који је добро одмереним и прецизним ударцем шаље у доњи леви угао.

У другом полувремену је темпо игре значајно опао, тако да, изузев покушаја Вићентијевића и Ристовића из прекида, односно високог Милановића након корнера у финишу утакмице, није било превише узбуђења пред оба гола, па је први међусобни сусрет Радничког 1923 и Жељезничара након више од четири деценије окончан без победника.

Треба напоменути да је стручни штаб Радничког 1923 на данашњој утакмици пружио прилику претежно играчима са мањом минутажом у досадашњем делу такмичења, као и тројици момака који се налазе на проби, а то су Саша Јовановић, Милан Милановић и Никола Глушчевић.

Обе екипе се након ове утакмице окрећу предстојећим обавезама у националним првенствима. Раднички 1923 ће 11. септембра на свом “Чика Дачи” угостити лидера Линглонг Супер лиге Србије, екипу београдског Партизана, док ће Жељезничар само дан касније гостовати Широком Бријегу у утакмици 8. кола Премијер лиге Босне и Херцеговине.

РАДНИЧКИ 1923 – ЖЕЉЕЗНИЧАР 1:1 (1:1)

КРАГУЈЕВАЦ
Стадион:
“Чика Дача”.
Гледалаца: 500.
Судија: Станко Остраћанин (Краљево).
Стрелци: Јовановић у 33. минуту за Раднички 1923, а Бојо у 15. минуту за Жељезничар.

РАДНИЧКИ 1923: Лековић, Милановић, Дамјанац, Варјачић, Вићентијевић, М. Видовић, Арсенијевић, Ковачевић, Јовановић, Драгутиновић, Трифуновић. Играли су још: Жунић, Рашо, Лакићевић, Миликић, Гвозденовић, Илић, Ристовић, Глушчевић, Ристић и Ковинић.

ЖЕЉЕЗНИЧАР: Бендер, Блажевић, Косорић, Врховац, Виштица, Црнчевић, Мекић, Субашић, Бојо, Мујезиновић, Здунић. Играли су још: Хреља, Бећа, Бекрић, Дрина и Јагањац.

P