“Црвени” у Земуну хватају залет за одлучујуће утакмице

Прволигашка трка ушла је у завршну етапу, а фудбалерима Радничког 1923 овог викенда се пружа лепа прилика да увећају бодовну предност у односу на своје главне конкуренте у борби за пласман у суперлигашко друштво. Крагујевчане у суботу од 16 часова очекује гостовање већ “отписаном” Земуну, где ће покушати да оправдају епитет лидера на табели и упишу нове важне бодове на путу ка жељеном одредишту.

Стицајем околности, “црвени” су претходног викенда уместо на зеленом терену, до сва три бода дошли за “зеленим столом”. Екипа Борца 1926 је на “Чика Дачу” стигла са унапред припремљеним сценаријом, који је требао да представља израз бунта против одлуке Дисциплинске комисије ФСС, којом је чачански тим кажњен одузимањем бодова.

Крагујевчанима је тако припала улога немих посматрача у овом перформансу, да би на крају читав случај закључио директор такмичења Александар Пивић, који је сходно правилима регистровао ову утакмицу у корист домаћина.

– Ми смо одрадили све што је било до нас да се на најбољи могући начин припремимо за ту утакмицу. На све оно што се потом дешавало, једноставно нисмо имали могућност да утичемо. Оно што је битно, то је да сва та дешавања нису значајније пореметила неки наш фокус. Оставили смо ту утакмицу иза себе и наставили у миру да се припремамо за наредне такмичарске изазове – констатовао је Дејан Јоксимовић, који је управо на поменутој утакмици дебитовао у улози шефа стручног штаба крагујевачког прволигаша.

Са нова три бода из дуела са Чачанима, фудбалери Радничког 1923 су се додатно приближили остварењу свог суперлигашког сна. Ипак, одлучујуће битке тек предстоје, а на Шумадинцима је да истрају у овој борби до краја и покажу да заслужују место у елитном рангу такмичења.

– Сигурно да смо свесни тог неког бремена и одговорности, посебно сада када смо дошли малтене надомак циља. Мислим да имамо искусну екипу, играче који су кроз овакве ситуације пролазили небројено пута, и убеђен сам да ћемо успети да се домогнемо Супер лиге, што по играма и резултатима током читаве сезоне у потпуности заслужујемо – тврди Јоксимовић.

Да ли је крагујевачки прволигаш заиста превазишао период резултатске кризе и има ли довољно снаге да издржи сам финиш првенствене трке, показаће гостовање младој екипи Земуна, која је шест кола пре краја сезоне изгубила и теоретске шансе за опстанак у лиги, али не и жељу за доказивањем, посебно против тако респектабилног ривала као што је лидер Прве лиге Србије.

За Крагујевчане је јако важно да успешно преброде ово гостовање и направе најбољу могућу увертиру за две вероватно пресудне утакмице за пласман у Супер лигу, са Лозницом код куће и против Колубаре у гостима.

Без обзира што је и математички испала из лиге, Земун је екипа са великим карактером, која током читаве сезоне максимално изгара у свакој утакмици. Евидентан недостатак искуства за овај ранг такмичења, они надокнађују френетичном борбеношћу. Због тога и не чуди што их ниједна екипа од старта сезоне није надиграла. Свакако да је индивидуални квалитет на нашој страни, али очекујем једну захтевну утакмицу, у коју морамо ући максимално фокусирани, уколико желимо до бодова – поручује стратег Крагујевчана.

Јесенас је Земунцима мало недостајало да се са гостовања у срцу Шумадије врате са сва три освојена бода. Изненађење на “Чика Дачи” спречио је Владимир Ћировић, који је са два поготка у самој завршници утакмице донео домаћину преокрет и очекивани тријумф.

Ја се искрено надам да су играчи успели да извуку значајне поуке из те утакмице и да нећемо себе поново довести у сличну ситуацију. Због тога је неопходно да у суботу од првог минута уђемо максимално ангажовано, да пробамо што је пре могуће да “отворимо” противника, што би нам у већој мери олакшало посао у наставку сусрета – сматра Јоксимовић.

За младог Николу Ристовића, који је током зимске паузе управо из Земуна стигао на “Чика Дачу”, ово ће бити први пут да игра против клуба у коме је играчки стасао.

– Свакако ће ми бити јако необично да играм против клуба у коме сам провео пуне четири године и за који ме веже пуно лепих успомена. Земун је једна млада и борбена екипа, уз два искусна играча Ђаловића и Мијаиловића. Сигурно ће бити веома мотивисани у предстојећем дуелу са нама, што од нас захтева максималан приступ, како бисмо дошли до важних бодова – изнео је своја очекивања Ристовић.

Утакмице Радничког 1923 и Земуна су претходних година доносиле праву фешту на трибинама у режији две братске навијачке групе, крагујевачких “Црвених ђавола” и земунских “Таурунум бојса”. Нажалост, због добро познатих епидемиолошких разлога предстојећи дуел Крагујевчана и Земунаца биће одигран у камерној атмосфери и без присуства публике.

P