Загревање за бараж

У последњој утакмици плеј-аут фазе Линглонг Тајер Супер лиге Србије, фудбалери Радничког 1923 угостиће у петак, 20. маја, од 17.30 часова на стадиону “Чика Дача” екипу Металца из Горњег Милановца. С обзиром да су Крагујевчани већ обезбедили учешће у баражу за опстанак, а да се Металац поразом од лучанске Младости у прошлом колу и дефинитивно опростио од суперлигашког друштва, предстојећи дуел комшијских ривала неће имати већи такмичарски значај, мада ће изабраници тренера Ненада Лалатовића свакако настојати да победом над Милановчанима направе одговарајућу увертиру за две судбоносне утакмице за останак у елитном рангу такмичења.

Само су најтврдокорнији оптимисти веровали у пролећно васкрснуће крагујевачког суперлигаша, који је након низа лоших резултата у јесењем делу првенства био виђен као први кандидат за испадање у нижи ранг такмичења. Све се променило када је на место шефа стручног штаба дошао Ненад Лалатовић, харизматични стручњак који је својом енергијом и искреним приступом играчима успео да “дављеника” из срца Шумадије повуче са суперлигашког дна и врати му наду у очување суперлигашког статуса.

Није Лалатовић обећавао куле и градове, али је веровао да његов тим може до места у баражу. И заиста, Раднички 1923 је коло пре краја плеј-аута успео да обезбеди учешће у доигравању за опстанак.

– Многи су мислили да је бараж недостижан за нас, али када верујете у себе и своје играче, онда вас и Бог на крају награди. Мислим да је кључан био онај низ од шест утакмица без пораза и примљеног гола, који нам отворио пут ка остварењу зацртаног циља – истиче шеф струке “црвених” са “Чика Даче”.

За разлику од Радничког 1923 који је на крају успео да ухвати сламку спаса, фудбалери Металца морали су да се помире са чињеницом да ће се након две узастопне сезоне проведене у највишем рангу такмичења од наредне јесени поново надметати у Првој лиги Србије.

Јако ми је жао што је екипа Металца испала из Супер лиге. За разлику од многих клубова који уђу у Супер лигу, а немају услове да је играју, Металац је клуб који са својом спортском инфраструктуром, организацијом клуба и квалитетом играчког кадра испуњава све услове да игра Супер лигу на дуже стазе. Због тога сматрам да није заслужио овакву судбину – констатовао је Лалатовић.

Чињеница да предстојећа утакмица са Милановчанима неће имати већи такмичарски значај пружа стратегу крагујевачког суперлигаша прилику да сачува главнину својих снага за предстојеће окршаје у баражу.

– Напокон смо и ми дочекали једну утакмицу у којој, жаргонски речено, можемо да предахнемо. То нам пружа могућност да одморимо и сачувамо поједине играче за бараж и да уједно пружимо шансу момцима са мањом минутажом у протеклом делу сезоне да се докажу – изјавио је Лалатовић.

Шеф струке Радничког 1923 признаје да већ увелико размишља о бараж мечевима и да му је то, како сам признаје, један од највећих изазова у досадашњој тренерској каријери.

– После финала Купа Србије са Војводином, за мене су предстојеће утакмице у баражу вероватно две најважније утакмице у читавој тренерској каријери. Имао сам прилику да погледам пар утакмица потенцијалних противника у баражу и могао сам да се уверим да су то добре и квалитетне екипе са суперлигашким играчима у својим редовима. У суштини, не треба пуно да се бавимо противницима, већ да се искључиво фокусирамо на себе. Раднички је клуб из срца Шумадије иза кога стоји армија верних навијача и који заслужује да буде стандардни суперлигаш, тако да би заиста био грех од Бога да испадне из лиге – закључио је Лалатовић.

Осим Марка Гајића, који се полако враћа из повреде и могао би да буде у конкуренцији за предстојеће утакмице у баражу, сви остали играчи су на располагању тренеру Лалатовићу за дуел са Милановчанима.

Нажалост, због инцидента на утакмици са новосадским Пролетером, Дисциплинска комисија ФСС одлучила је да санкционише крагујевачки клуб новчаном казном и једном утакмицом играња без присуства публике, па ће тако трибине стадиона “Чика Дача” у петак бити празне.

Добра вест је да ће Телевизија Арена Спорт и овога пута директно преносити утакмицу са стадиона “Чика Дача” на свом Премијум 2 каналу, док ће Телевизија Крагујевац емитовати одложен снимак сусрета.

РФК1923 ТВ

P