Сузе наших играча не купују се парама

Дан након утакмице у Лазаревцу, наш клуб има потребу да се огласи званичним саопштењем.

Поштовани љубитељи фудбала, oбраћамо вам се невољно јер увек више волимо да говоримо на терену, али неке ствари не треба прећутати за добробит српског фудбала.

Повод нашег обраћања је утакмица 31. кола Прве лиге Србије, ФК Колубара – ФК Раднички 1923, одиграна дана 05. маја 2021. године у Лазаревцу.

После те утакмице и свих дешавања тешко је било пронаћи речи.

Некада није ни важан исход утакмице колико је важан начин како се до истог дошло и поставља се питање какав је смисао.

Током те утакмице остали смо доследни свом ставу да из поштовања према Фудбалском савезу не правимо неки гест или реакцију на самом терену, а имали смо много разлога да то ипак урадимо. Нисмо хтели да настављамо циркус који се ових дана дешава интензивно у српском фудбалу.

ФК Раднички 1923 је пример здравог пословања у српском фудбалу, клуб који стоји чврсто на ногама, исплаћује све своје обавезе редовно, по уговореним обавезама и у складу са законом, цео град живи за улазак у највиши ранг, али очито да такав начин функционисања једноставно не пије воду и тешко пролази у садашњим околностима. Мислимо да све што се у Лазаревцу дешавало ФК Раднички 1923 и Крагујевац то нису заслужили. Обистиниле су се нажалост приче које су кружиле по фудбалским кулоарима претходних дана, иако ми као спортисти у исте нисмо хтели да верујемо и нисмо желели ништа да предузимамо по том питању, верујући да наш концепт функционисања ипак може да истраје. Догодило се ипак супротно.

Утакмицу две првопласиране екипе суди човек са ”Фифа” знаком, суперлигашки делилац правде, кога спуштају на Прву лигу, па се са правом питамо да ли треба да схватимо да ли је то добро и да ће све бити чисто када дође човек са таквим статусом или то ипак није добро. Од постанка овог спорта, судије су уведене да врше дужност ”делиоца правде”, али видели смо да је та функција у овом спорту и таква њихова улога некада потпуно обесмишљена.

ФК Раднички 1923 функционише као друштво чији је оснивач град Крагујевац и као клуб који је организован на начин како је наш организован дошао у ситуацију да се пита да ли треба да постојимо и да ли треба да се такмичимо, али и ко то сме да се игра са новцем свих наших грађана који се улаже у развој клуба.

Јасно је сваком ко се иоле разуме у овај спорт да смо при нашем вођству оштећени за чист недосуђен једанаестерац, чиме је при околностима наше одличне игре главни судија меча директно утицао на резултат. Сходно томе, мислимо да смо брутално оштећени. Шта је посреди, са правом се питамо. За нас је главни судија меча показао да је упитан начин на који је заслужен грб који  има интернационални знак који носи. Када сагледамо пролеће, човек је судио две утакмице наше лиге и обе су биле спорне, у обе је судио на штету гостујућих екипа. И шта? Ником ништа, наставиће се даље. За нас је то срамота, спортска срамота и неправда. Каква год оцена да буде, за нас је ”пао”. Ми ћемо фудбалској Србији презентирати спорну ситуацију, оне све друге између, које су пак сваки пут досуђене на нашу штету и нећемо, превише их је било.

Да ли то Крагујевац неко можда не жели у највишем рангу такмичења? Да ли фудбалској Србији не треба један частан клуб, који савесно обавља своје пословање у свакој сфери свога рада?

Сузе наших играча не купују се парама, нити надокнађују неким другим стварима, то је непоткупљиво. Подршка и љубав наших навијача, која нема никакву цену, не може да се угаси, наш клуб постоји скоро 100 година. Ми то имамо и то нам не може узети нико.

Али се питамо шта је даљи смисао нашег рада. И да ли га уопште има.

На крају, наша порука је да нећемо одустати, да нећемо устукнути. Верујемо да ће поштен и добар рад, частан приступ у васпитању свих наших чланова, свих претходних али и будућих генерација, допринети коначном развоју поштеног фудбала у нашој земљи. Сваки орган који буде желео да на исправан начин трајно постави све на своје место у нашем фудбалу у нашем клубу ће имати највећу подршку.

У Крагујевцу, дана 06. маја 2021. године.

РФК1923 ТВ

P