Раднички 1923 – клуб који афирмише крагујевачку децу

Већ дужи низ година траје борба Фудбалског савеза Србије за афирмисање младих домаћих играча у српским клубовима. У тежњи за што бољим такмичарским резултатима, већина наших клубова посеже за играчима са иностраног поднебља или из других средина, занемарујући истовремено децу из свог града и сопствене фудбалске школе.

Када је пре пар дана наш клуб изашао на мегдан београдском Графичару, у дерби утакмици 5. кола Прве лиге Србије, у његовом саставу било је чак дванаест играча из Крагујевца, од тога седам у стартној постави.

Доказ је то једне дугогодишње политике клуба која је као један од приоритета зацртала форсирање крагујевачке деце, како би се кроз пар година изнедрио неки играч европског калибра, попут Филипа Костића, Луке Миливојевића или Ненада Томовића.

Оно што је такође важно напоменути, то је да је клуб са “Чика Даче” у последњих пар година почео да окупља повратнике, играче са завидним фудбалским педигреима, који су схватили да је Раднички 1923 њихова друга кућа и пожелели су да се пред крај своје играчке каријере на прави начин одуже клубу и свом родном граду. Међу њима су такви фудбалски мајстори попут Стевана Ковачевића, Милоша Видовића или Марка Мирића, играчи које би пожелела већина суперлигашких клубова.

Такође, Раднички 1923 може бити поносан и на своју омладинску школу, која је одувек била расадник талената и неисцрпни извор играча за први тим. Тренутно, наша омладинска селекција наступа у највишем рангу такмичења Омладинској лиги Србије, а и преостале млађе селекције клуба са “Чика Даче” остварују запажене резултате у својим такмичењима.

Из крагујевачког клуба поручују да немају намеру да скрену са зацртаног пута и да ће наставити са афирмацијом крагујевачке деце, која знају да ће у клубу из свог родног града увек добити праву шансу, а на њима је да се потруде да је искористе на најбољи могући начин.

– Изузетно смо срећни и поносни на изданке наше омладинске школе, која годинама уназад даје дечаке који играју важну улогу у првом тиму. Ми ћемо наставити са нашим дугорочним опредељењем улагања у развој наше деце, што ће нам, убеђени смо, у будућности донети још боље спортске резултате – поносно истиче Никола Фржовић, директор ФК Раднички 1923.

P