Раднички 1923 досањао суперлигашки сан

Не стишава се еуфорија након пласмана фудбалера Радничког 1923 у Линглонг Супер лигу Србије. Славило се синоћ на улицама Крагујевца до касно у ноћ, уз навијачке песме и неизбежну бакљаду, а како и не би, када се на повратак Радничког 1923 у елитни ранг такмичења чекало пуних шест година.

Нису се уочи почетка ове сезоне у табору клуба са “Чика Даче” разметали помпезним изјавама и најављивали поход на Супер лигу. Знали су Крагујевчани да је терен једино право мерило и да ће се ту видети која екипа заиста заслужује пласман у елиту.

Већ након јесење полусезоне било је јасно да је Раднички 1923 по квалитету далеко изнад осталих екипа у лиги и да је коначно сазрео тренутак за повратак у друштво најбољих српских клубова. Чак и нешто слабији резултати током пролећног дела сезоне нису скренули Крагујевчане са суперлигашког пута. Сада, када се коначно дошло до циља, време је да се клуб са “Чика Даче” припреми за изазове које са собом носи учешће у најквалитетнијем рангу такмичења.

– Искрено, нисмо се надали оваквом епилогу уочи старта сезоне, иако смо се максимално трудили и давали све од себе да уопште дођемо у ову ситуацију. Мислим да у овом тренутку још увек нисмо у потпуности свесни размера једног оваквог успеха и сигурно је да ће бити потребно одређено време док се не слегну утисци. Наша намера је да у наредном периоду клуб професионално издигнемо на један виши ниво и да Раднички 1923 у годинама које следе постане стандардни суперлигаш, који ће служити на понос свим Крагујевчанима – речи су првог човека клуба са “Чика Даче” Николе Фржовића.

“Чашу меда још нико не попи, што је чашом жучи не загрчи”, речи су великог Петра Другог Петровића Његоша, исписане у његовом епохалном делу “Горски вијенац”. Раднички 1923 је у претходних шест година прошао кроз бројна разочарења, од испадања у трећи ранг такмичења, па до оног несрећног пораза од Инђије у финалу прволигашког баража пре две године, све док није испио своју “чашу меда”.

Фудбал је поштена игра у којој добијеш оно што си заслужио. Ја мислим да смо ми овај успех по свему што смо приказали на терену током ове сезоне у потпуности заслужили. Улазак у Супер лигу је велика ствар и ми смо изузетно поносни на ове момке што су успели да изгурају ову сезону до краја, борећи се фер и поштено за сваки бод. Било је прилика да Раднички 1923 и знатно раније уђе у Супер лигу, али се тада очигледно нису поклопиле коцкице. Ово је тек први корак за будућност и наша намера је да Раднички 1923 кроз један озбиљан процес модернизације временом дође у ситуацију да направи и неке значајније резултате – поручио је спортски директор Крагујевчана Славко Перовић.

Када је након периода резултатске кризе током пролећног дела сезоне, који је озбиљно угрозио суперлигашке амбиције “црвених”, управа крагујевачког клуба одлучила да оконча сарадњу са тадашњим шефом стручног штаба Александром Линтом, брига о првом тиму поверена је тренеру омладинске селекције Дејану Јоксимовићу. Млади стручњак није устукнуо пред најтежим изазовом у својој тренерској каријери, успео је да у кратком року пре свега психолошки подигне екипу и поново је усмери ка зацртаном циљу.

Стицајем околности, именован сам за шефа стручног штаба у тренутку када је након периода нешто лошијих резултата атмосфера у екипи била мало поремећена. Срећом, момци су успели да препознају важност и озбиљност ситуације, тако да смо заједничким снагама успели да се домогнемо жељеног циља. Поред играча, који су изнели највећи терет ове сезоне, велике заслуге иду и на рачун бившег шефа струке Александра Линте и његових сарадника, чији је удео у овом успеху немерљив – истакао је Јоксимовић.

Крагујевчане до краја сезоне очекују још две утакмице, у којима ће покушати да сачувају водећу позицију на табели Прве лиге Србије. Већ у суботу “црвени” путују у Добановце на мегдан екипи Будућности, док ће у последњем колу, које је заказано за среду, 19. мај, угостити екипу Јагодине.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ДАШИЋ ЛИЧНО ЧЕСТИТАО ФУДБАЛЕРИМА РАДНИЧКОГ 1923 НА ПЛАСМАНУ У СУПЕР ЛИГУ

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић и члан Градског већа за спорт Предраг Стевовић посетили су данас стадион “Чика Дача” како би играчима, стручном штабу и члановима управе Радничког 1923 лично честитали на пласману у највиши ранг такмичења.

Градоначелник Дашић је напоменуо да је улазак Радничког 1923 у Линглонг Супер лигу Србије велика ствар за град Крагујевац и да ће локална самоуправа и даље чврсто стајати уз клуб.

– Ово је велики успех за који су најзаслужнији сами играчи, који су успели да изађу на крај са бројним притисцима и да на чист и спортски начин изборе суперлигашки статус. Оно што ме посебно радује, то је што код ових момака видим изражену жељу да сачувају прво место на табели до краја сезоне. Град Крагујевац ће свакако настојати да финансијски подржи Раднички 1923 у највишем рангу такмичења – изјавио је Дашић.

Члан Градског већа за спорт Предраг Стевовић дотакао се постојеће инфраструктуре на стадиону “Чика Дача” и њеног прилагођавања условима такмичења у Линглонг Супер лиги Србије.

– Имамо једну приличну деликатну ситуацију да стадион “Чика Дача” не задовољава у потпуности стандарде за играње утакмица Супер лиге, а да је са друге стране планирана његова тотална реконструкција. Сходно томе, свако евентуално улагање у постојећи објекат представљало би у неку руку промашену инвестицију, с обзиром да је у плану изградња новог стадиона. Настојаћемо да у договору са Фудбалским савезом Србије пронађемо неко компромисно решење како би наш Раднички 1923 на свом стадиону могао да игра утакмице Супер лиге, све док не дође тренутак за потпуну реконструкцију “Чика Даче” – открио је Стевовић.

РФК1923 ТВ

P