По опробаном рецепту против “оклопника”

Победом над екипом ОФК Бачке у среду (2:1), фудбалери Радничког 1923 прекинули су серију негативних резултата и поново осетили сласт тријумфа. Сада је пред Крагујевчанима нови такмичарски изазов, будући да у понедељак од 13 часова гостују старом ривалу, екипи Смедерева 1924, у утакмици 20. кола Прве лиге Србије.

“Понављање је мајка мудрости”, гласи једна од најпознатијих латинских изрека. У том смислу, на “црвенима” је да на предстојећем гостовању у Смедереву понове добру игру из претходна два кола и пробају да дођу до важних бодова у смирај прволигашке јесени.

После дужег времена назиру се јасне контуре у игри Радничког, која, чини се, коначно има “главу и реп”. Делује да су Крагујевчани значајно упростили своју игру, да теже једноставним акцијама и да у сваком тренутку тачно знају шта да учине са лоптом док је у њиховом поседу. Наравно, има ту још пуно простора за напредак, али је очигледан одређени помак у односу на пређашњи период.

Заслуге за све то иду на рачун Дарка Милисављевића, који је једним помало хазардерским потезом у виду промене формације, успео да “тргне” екипу из летаргије. Импонује брзина са којом су “црвени” прихватили Милисављевићеве смернице и уклопили се у нову формацију.

Логично, добра игра и победа против Бачке утицала је и на боље расположење у табору крагујевачког прволигаша. Уместо смркнутих лица и оборених погледа, сада се већ помаљају осмеси на лицима фудбалера Радничког. И навијачима је лакнуло, будући да су и они већ дуго чекали адекватну награду за безрезервну подршку свом вољеном клубу током читаве јесени.

– Победа над Бачком нам је много значила, с обзиром да смо претходно прошли кроз један кризни период. Пре свега ми је драго што се види напредак у игри, а не само у резултатима. Стварамо шансе, играмо лепо и надам се да ћемо у наредним утакмицама показати да све ово није само плод случајности – сматра Слађан Никодијевић, стрелац водећег гола у сусрету са Бачком.

И заиста, предстојеће гостовање “оклопницима” даће јасну представу о томе у ком смеру се креће игра крагујевачког прволигаша. Уколико “црвени” понове партије из претходна два кола, то ће бити поуздан знак да је Раднички на добром путу са кога не сме да скрене.

Што се тиче Смедереваца, они се ових дана суочавају са много већим проблемима, него што су то три узастопна пораза у лиги. Наиме, Комисија за жалбе Фудбалског савеза Србије потврдила је казнене мере у виду одузимања бодова Смедереву 1924 и новосадском Кабелу, због сумње у регуларност њихове међусобне утакмице, која је одиграна у склопу 14. кола.

Након одузимања бодова, Смедеревци су пали на претпоследњу, петнаесту позицију на табели, два места испод Крагујевчана. Питање је како ће се ова казна одразити на морал играча Смедерева, односно да ли ће додатно продубити кризу у редовима популарних “оклопника”.

Како год, на Крагујевчанима је да гледају у своје двориште и да дају и последњи атом снаге у сусрету са Смедеревцима, јер, како упозорава помоћни тренер Радничког Дарко Милисављевић, у овој лиги нема лаких бодова.

– Смедерево је у прошлом колу поражено у Добановцима, док смо ми победили екипу Бачке, тако да смо, по мом мишљењу, у бољем моментуму. Морамо, пак, имати на уму да је лига изузетно уједначена ове сезоне и да је свака утакмица тешка и резултатски неизвесна. Буквално ситнице могу да одлуче победника, неки добар потез или индивидуална грешка играча. Због тога је потребно да будемо фокусирани свих деведесет минута, уколико желимо добар резултат – изјавио је Милисављевић.

Ривалство ова два клуба је велико и датира још од половине деведесетих, када је смедеревски клуб наступао под именом Сартид. Да је овај ривалитет још увек веома јак, показао је претходни сусрет на “Чика Дачи”, који је, поред сигурне победе Радничког, обележило и константно натпевавање и “пецкање” навијача оба клуба.

– Свакако да нам не треба посебан мотив у сусрету против Смедерева, будући да сви знамо да се ради о старом ривалству. Такође, ту је и бодовни мотив, па сви у клубу прижељкујемо победу на овом гостовању – додаје Никодијевић.

Крагујевчани су у првом међусобном одмеравању снага на “Чика Дачи” били успешнији од Смедереваца и славили су са 3:0, па би овај већ опробан рецепт могли да примене и у узвратном сусрету.

Утакмица 20. кола Прве лиге Србије између Смедерева 1924 и Радничког 1923 игра се у понедељак од 13 часова, на стадиону ФК Смедерево 1924.

YouTube player
P