Немања Здравковић – универзални војник Радничког

Данашњи фудбалски тренери „плачу“ за „универзалцима“, играчима који својим физичким и техничким карактеристикама могу адекватно да одговоре задацима на више позиција у тиму. Један од таквих играча је Немања Здравковић, момак који је прошлог лета на инсистирање Дарка Тешовића стигао на „Чика Дачу“ из српсколигаша Радничког из Нове Пазове и својим константно добрим партијама у дресу крагујевачког клуба освојио срца навијача и завредео пажњу шире фудбалске јавности.

Неретко се ове сезоне име Немање Здравковића налазило међу најбоље оцењеним играчима у Првој лиги Србије. Овај бритки фудбалер, по вокацији дефанзивни везни, а по потреби штопер, па чак и десни бек, истакао се поузданошћу и борбеношћу на терену, а са седам погодака ове сезоне показао је да поседује и истанчан инстинкт за гол.

Многи познаваоци фудбала на „Чика Дачи“ су се са правом питали где се до сада крио један фудбалер оваквих квалитета и због чега је наступао у трећој лиги, када би сигурно могао равноправно да конкурише за место и у некој суперлигашкој екипи. Међутим, ако мало загребемо иза површине и уђемо дубље у личност овог младог фудбалера, запазићемо да се ради о једном изузетно скромном, фино васпитаном момку, који у једном оваквом свету поремећених вредности покушава да се докаже искључиво марљивим радом на тренинзима и учинком на терену.

Немања Здравковић рођен је 1993. године у Житковцу, варошици удаљеној три километра од Алексинца. Прве фудбалске кораке начинио је у локалном клубу Морава, а затим је тренирао у фудбалској школи “Велибор Васовић-Васке” у Алексинцу, под будним оком тренера Славчета Николића, пре него што је прешао у нишки Раднички.

– Две године сам наступао за пионирску селекцију Радничког из Ниша, а онда сам се преселио у Крушевац, у екипу Напретка, где сам провео пуних шест година и потписао први професионални уговор. Након епизоде у Напретку, годину дана сам наступао за Јагодину, потом и за Инђију, а последња станица пре доласка Крагујевац била је Нова Пазова, где сам провео две године. – представио је своју фудбалску биографију пре доласка у клуб са „Чика Даче“ Немања Здравковић.

Немањин таленат, људске и играчке квалитете препознао је тадашњи тренера српсколигаша из Нове Пазове Дарко Тешовић, који је одмах по преузимању кормила крагујевачког Радничког прошлог лета инсистирао на довођењу овог поливалентног фудбалера.

– Пре доласка у Раднички и Крагујевац знао сам само оно основно, а то је да се ради о клубу са дугом традицијом и добрим навијачима, у шта сам се убрзо и уверио. Прихватио сам позив тренера Тешовића без двоумљења и могу рећи да се нисам покајао. Од самог доласка стекао сам утисак добро организованог клуба са једном од бољих инфраструктура у Србији. Наравно, као и у свакој новој средини, било је потребно одређено време за прилагођавање, али на моју срећу, као и мојих саиграча, то је ишло јако брзо, тако да нисам имао већих проблема што се тиче адаптације. – истиче Немања.

Званичан деби у дресу Радничког, Немања је имао на утакмици са Слободом на „Чика Дачи“ у првом колу, коју је крагујевачка екипа добила са 2:0. Наш саговорник открива да је био толико опијен атмосфером на трибинама, да су му детаљи са самог терена остали у некој врсти измаглице.

– Био је феноменалан осећај заиграти пред крагујевачком публиком и навијачима Радничког, „Црвеним ђаволима“. Овим путем желео бих да им се захвалим на безусловној подршци током читаве сезоне, која је мени и мојим саиграчима пуно значила и представљала додатни мотив да пружимо и више од свог максимума на свакој утакмици. – апострофирао је популарни „Здравкец“.

А колико је овај момак прирастао срцу навијачима крагујевачког клуба, можда и најбоље говори податак да је у анкети за играча сезоне на клупском сајту освојио прво место. Свакако ласкаво признање за Немању и показатељ да је крагујевачка публика препознала квалитет овог сјајног играча.

– Није мала ствар бити изабран за играча сезоне у једном тако великом клубу као што је Раднички. Сигурно да ће ми то признање представљати уједно и подстрек да наставим да још јаче тренирам и напредујем. – захвалан је наш саговорник.

Немања се константно добрим играма током читаве сезоне усталио у стартној постави Радничког, али занимљиво на различитим позицијама. Ипак, на било ком месту у тиму да је играо, Немања је постављене задатке извршавао беспрекорно и у великој мери допринео добрим резултатима крагујевачког клуба ове сезоне.

– Да, променио сам неколико позиција у екипи ове сезоне. Углавном је то било принудно, као на пример када сам играо бека, што је позиција на којој нисам играо раније у каријери. Тимски сам играч и увек сам гледао да пружим свој максимум, без обзира на место у тиму. На крају је испало све добро и ја сам срећан што сам на прави начин испунио захтеве тренера. – каже Немања.

У мору одличних партија ове сезоне, Немања посебно издваја ону против Металца на „Чика Дачи“ у плеј-офу (0:0), када је заједно са капитеном Лазаром Петровићем у потпуности неутралисао офанзивну линију Милановчана. Протеклу клупску сезону наш саговорник оцењује као веома успешну и сматра да је Раднички на добром путу да се домогне суперлигашког друштва, где му је и место, сходно традицији и величини клуба.

– Свакако да је учинак екипе у овој сезони изнад просека. Реално, нико није очекивао оволики успех на самом почетку сезоне. Било је и доста скептика, који су сумњали у наш квалитет. На крају смо их све разуверили и дошли надомак Супер лиге, али смо нажалост заустављени у финалу баража. Мислим да уз пар појачања ова екипа Радничког може до Супер лиге, а то је оно што овај клуб и град заиста заслужују. – закључио је овај момак, који ће, надамо се, наредне сезоне предводити Раднички у новом походу ка Супер лиги.

РЕПЕР У ДУШИ

Ван терена Немања је један јако друштвен, пријатан момак, који воли да чита, слуша музику и прoводи слободно време у природи.

– Волим да се дружим, читам, возим бицикл и да боравим у природи. Волим да слушам музику и нисам нешто пробирљив по том питању, мада преферирам реп музику. – открива Немања.

P