Дудић обавио прозивку и најавио појачања

Међу 25 фудбалера који су се јавили на рапорт тренеру Дудићу није било Милана Митровића, који је прескочио данашње окупљање због приватних обавеза, као ни Салија Вижђија, који је због обавеза у репрезентацији Туниса добио нешто дужи предах. Одсутан је био и Милан Видаков, који се још увек није у потпуности опоравио од повреде коју је задобио још током зимских припрема.

Данашњој прозивици присуствовало је следећих 25 играча: Стојан Лековић, Милош Младеновић, Василије Жунић, Бесим Шербечић, Мехмед Ћосић, Дилан Ортиз, Милош Ристић, Томислав Дадић, Милутин Видосављевић, Милан Алексић, Килијан Бевис, Слободан Симовић, Никола Букумира, Матија Глушчевић, Андреја Ристић, Урош Видовић, Љубиша Пецељ, Бојан Аџић, Милош Видовић, Вања Томић, Вукашин Булатовић, Никола Милојковић, Немања Илић, Јован Арсенијевић и Алфа Турај.

Говорећи о амбицијама своје екипе у наступајућој такмичарској сезони, шеф струке крагујевачког суперлигаша Феђа Дудић нагласио је да је “увек теже бити ловина него ловац”, те да ће сви тимови у Моцарт Бет Суперлиги настојати да “скину скалп” Крагујевчанима, али и да поред тога пласман у плеј-оф не би требао да буде доведен у питање. Када је реч о Европи, пролазак макар једне рунде квалификација за Лигу конференција задовољио би апетите Крагујевчана у овом европском такмичењу.

– Прошле сезоне смо ми били ловци, а ове ћемо бити ловина. Видимо да се остале екипе у лиги озбиљно појачавају, што значи да ће конкуренција бити још јача него претходне сезоне. Оно што не иде на руку ни нама, ни осталим клубовима у лиги, јесте то што се смањује број српских представника у Европи са пет на четири екипе. Наш превасходни циљ је да постанемо стандардни учесници плеј-офа. Све испод тога за нас је неприхватљиво. Што се тиче Европе, ту ћемо се потрудити да прођемо барем једно претколо и тако поправимо мало српски коефицијент, који је у последње две године значајно ослабио – истакао је стратег “црвених”.

Дудић се потом дотакао и прелазног рока, признавши да темпо довођења нових играча не иде баш планираним током, с обзиром на прилично нереалне финансијске захтеве домаћих играча у овом периоду године.

– Јако је тешко преговарати са домаћим играчима у јуну месецу, када они чекају на понуде из иностранства и имају превелика потраживања. Са друге стране, ни ми не желимо превише да журимо. Имамо неке наше критеријуме и трудимо се да добро извагамо пре довођења сваког новог играча. Такође, морамо да водемо рачуна и о финансијској ситуацији о клубу, иако део јавности мисли „они су изборили Европу, па сад имају велике паре“. Оно што морам да напоменем јесте да клуб не дугује ни динара играчима и трудићемо се да то тако остане и у будућности – категоричан је Дудић.

Одређени број играча је по завршетку минуле сезоне напустио редове крагујевачког суперлигаша. Луки Зорићу, Василију Ђурићу и Браниславу Милошевићу су истекли уговори, Павле Ивеља се по окончању шестомесечне позајмице вратио у нишки Раднички, док је капитен Немања Томић одлучио да стави тачку на играчку каријеру, али ће остати део клуба.

– Немања Томић је легенда клуба. Ја сам у међувремену обавио разговор са њим и предочио му како би било добро за свлачионицу да он и наредне сезоне остане део тима, али је он ипак осетио да више није на том нивоу да може да помогне екипи онолико колико би желео. Ипак, он ће и даље остати при клубу и биће укључен у рад омладинске школе – открива Дудић.

Стручни штаб појачан је ангажовањем новог кондиционог тренера Јасмина Трновца, са којим је Дудић претходно успешно сарађивао у Вележу и Сарајеву.

Сарадња је продужена са двојицом искусних дефанзиваца Слободаном Симовићем и Миланом Митровићем, који ће и наредне сезоне чинити окосницу задње линије “црвених”, док је од нових играча параф на уговор са крагујевачким суперлигашем за сада ставио само доскорашњи дефанзивац Металца Вукашин Булатовић, који ће појачати конкуренцију на позицији левог бека.

– Он нам је био интересантан и зимус пре него што смо довели Дадића, али је тада још био под уговором са Металцем. Спортски директор Славко Перовић га је дуго пратио, гледао га неколико пута и уживо, а будући да има тај „шмек“ да препозна неке играче који нису били у првом плану у неким клубовима верујем да ни овога пута није погрешио у процени. Он је релативно млад играч, има 23 године и очекујемо да додатно појача конкуренцију на позицији левог бека – представио је Дудић првог и за сада јединог новајалију у летњем прелазном року.

Наредних дана треба очекивати још пар нових потписа на “Чика Дачи”, како би се што пре попунио дефицит на одређеним позицијама у тиму.

– У преговорима смо са једним играчем из БиХ и близу смо реализације трансфера. Како је Ивељи истекла позајмица, у потрази смо за централним нападачем, а активно радимо и на довођењу адекватних замена за Ђурића и Зорића. Такође, желимо да се појачамо и на позицији штопера, а жеља нам је да доведемо и још једног голмана, с обзиром да за Лековића постоје бројне понуде – најавио је нова појачања стратег крагујевачког суперлигаша.

По већ устаљеном обичају, припремама ће бити прикључен и одређени број талентованих момака из омладинске школе, који ће покушати да зараде Дудићево поверење.

– Осим Ристића, Букумире и Вање Томића, који су већ имали прилику да се нађу у протоколу првог тима прошле сезоне, ту су још Милојковић, Илић, Јован Арсенијевић и Алфа Турај, момак који је једно време тренирао и са првим тимом, пре него што је доживео повреду. Сви ти момци су 2005. годиште и биће нам драго уколико се неко од њих наметне, нарочито ако се има у виду да је за наредну сезону најављено правило о два обавезна „бонус играча“ у стартних 11 – нагласио је Дудић.

“Црвени” ће прве две недеље припрема тренирати на стадиону “Чика Дача”, а затим се селе на Златибор, где их од 1. до 12. јула очекује завршно брушење форме. Уговорено је и пет провера, прва против нишког Радничког 28. јуна, а затим следе дуели са прваком Црне Горе Дечићем (2. јул), Слогом из Добоја (6. јул), кипарским шампионом Апоелом из Никозије (9. јул) и екипом Младости из Лучана (12. јул).

P