Четири могућа сценарија за завршетак сезоне

Пандемија вируса КОВИД-19, која односи људске животе широм планете, учинила је питање будућности фудбалских такмичења ефемерним. Ипак, и у овим ванредним околностима људи из УЕФЕ и ФИФЕ чине све што је у њиховој моћи да пронађу најбоље могуће решење за сва фудбалска такмичења у свету. Већ је познато да је Европско првенство померено за 2021. годину, а да се још увек траже одговарајући модели за завршетак националних првенстава.

Европска кућа фудбала је пре пар дана обелоданила крајњи рок до када би национална такмичења требала да се окончају, а то је 30. јун. Ова одлука оставља доста недоумица у вези најприхватљивијег модела за завршетак националних првенстава. Наравно, све је у великој мери детерминисано актуелним стањем у вези са трајањем пандемије вируса КОВИД-19. Оно што је већ сада извесно, то је да и ако би се утакмице играле, на њима сигурно не би било гледалаца.

Баш као и сви остали национални савези, и Фудбалски савез Србије налази се пред великом дилемом на који начин окончати такмичења. Иако још увек нема званичних информација из српске куће фудбала, у принципу се могу издвојити четири могуће солуције за завршетак ове сезоне:

1. МОМЕНТАЛНИ ЗАВРШЕТАК ПРВЕНСТВА СА ТРЕНУТНИМ ПОРЕТКОМ НА ТАБЕЛИ – То у пракси значи да би поредак на табелама уочи прекида сезоне био проглашен коначним. Тако би наш клуб сезону у Првој лиги Србије окончао на осмој позицији са 35 бодова.

2. ОДИГРАВАЊЕ ПРЕОСТАЛА ЧЕТИРИ РЕГУЛАРНА КОЛА, БЕЗ ПЛЕЈ- ОФА И ПЛЕЈ-АУТА – Овај модел би дао одређену такмичарску драж, али вероватно не би много променио статус нашег клуба, изузев можда нешто бољег пласмана на табели.

3. ЕКСПРЕСАН ЗАВРШЕТАК СЕЗОНЕ ПО ИНСТРУКЦИЈАМА УЕФА – Према овом моделу, сва такмичења би се завршила у кратком року, при чему би се утакмице играле у режиму среда-субота. То значи да би се након четири регуларна кола играо плеј-оф и плеј-аут, као што је предвиђено првобитним планом такмичења. За наш клуб то би значило могућност да се бори за улазак у виши ранг такмичења.

4. МОДЕЛ ИЗ 1999. ГОДИНЕ – Последња могућност је да се “препише” рецепт из 1999. године, када су сва фудбалска такмичења у земљи прекинута услед НАТО агресије. У принципу, актуелни поредак на табели био би проглашен коначним, с тим што не би дошло до испадања клубова, већ би се такмичења додатно проширила. Баш као и у првом случају, ни овај сценарио не би донео никакве новине по питању пласмана нашег клуба.

Који год модел да се одабере, евидентно је да ће ова ситуација оставити огромне последице на фудбалску игру у читавом свету. Играчима је онемогућено да тренирају, клубови су у некој врсти “пат позиције” и питање је како ће се све ово финансијски одразити на њих, а публика ће у наредном периоду утакмице моћи искључиво да прати путем телевизијских пријемника.

Како било, у овом тренутку за човечанство је најбитније да добије борбу са овом пошасти. Оно што је већ сада извесно, то је да живот људи на читавој планети више неће бити исти као пре пандемије и да из ове ситуације морамо извући поуке, како се овако нешто не би поновило у будућности.

РФК1923 ТВ

P