У генералној проби пред старт сезоне у Линглонг Супер лиги Србије фудбалери Радничког 1923 поражени су на свом “Чика Дачи” од екипе Металца из Горњег Милановца резултатом 0:3 (0:1). “Црвени” су тако неславно окончали циклус контролних утакмица, уз наду да ће резултати у такмичарским сусретима бити далеко бољи него што је то био случај током припремног периода.

“Црвени” су у дуел са Милановчанима ушли ослабљени неиграњем неколицине играча због проблема са повредама, али су се зато у саставу крагујевачког тима на овој утакмици нашла четворица нових играча, који би, како ствари стоје, током наредних дана требали да озваниче сарадњу са Шумадинцима. У питању су голман Стојан Лековић, затим млади офанзивци Вељко Трифуновић и Немања Драгутиновић, као и Милан Митровић, искусни штопер богате интернационалне каријере.

Изашли су ученици Владимира Раденковића храбро на мегдан знатно искуснијим комшијама из Горњег Милановца, који су прошлу сезону у Линглонг Супер лиги Србије завршили на солидној деветој позицији првенствене табеле. Високим пресингом “црвени” су од првог минута потиснули Милановчане на њихову половину терена, али су исто тако оставили свом ривалу довољно простора да их угрози из контранапада.

И управо из једне такве ситуације екипа Металца је дошла до почетне предности у 15. минуту. Цветковић се искрао по десној страни, а потом елегантно заобишао Лековића и пласирао лопту у празну мрежу.

Покушали су Крагујевчани да узврате истом мером и што пре дођу до изједначења, а некако најконкретнији у тој намери био је новајлија Трифуновић, који је у пар наврата успевао да запрети голману Металца Страхињи Савићу, најозбиљније у 39. минуту, када је упутио оштар приземан ударац са двадесетак метара, али је млади чувар мреже Милановчана том приликом демонстрирао своје голманске квалитете скренувши лопту у корнер.

Два минута пре одласка на одмор, гостима се изненада указала велика прилика да дуплирају стечено вођство. Након неопрезног старта голмана Лековића, судија Димитријевић је досудио казнени ударац за екипу Металца. Лопту је на белу тачку наместио Престиж, али је Лековић прочитао његову намеру и тако се на најбољи могући начин искупио за скривљени пенал.

Млади чувар мреже, који је на “Чика Дачу” стигао након повреда оба голмана, Лазара Раичевића и Огњена Лукића, истакао се и у 49. минуту, када је ефектном парадом зауставио прави “пројектил” Стефана Цветковића са дистанце.

Расположени Цветковић запретио је и два минута касније, али није био довољно прецизан, да би у 51. минуту идеално проиграо брзоногог Престижа, који је без већих проблема реализовао ситуацију “један на један” са голманом Лековићем – 2:0 за Милановчане.

Покушао је Владимир Раденковић да променом формације скрене своју екипу са странпутице, али узалуд. Изузев два солидна покушаја Мирића и Митровића након прекида, “црвени” нису успели да у наставку утакмице озбиљније угрозе гол Милановчана, који су, пак, у 72. минуту потврдили тријумф лепим поготком Јована Кокира. Млади фудбалер, који је не тако давно бриљирао у дресу омладинске селекције београдског Партизана, прихватио је лопту на левој страни терена, затим је пребацио на леву ногу и снажним ударцем сместио под пречку за коначних 3:0.

Крагујевачки суперлигаш је тако припремни период окончао са салдом од једне победе и шест пораза. Поред Металца, бољи од “црвених” били су још и подгоричка Будућност (1:2), израелски Макаби Нетања (0:2), прволигаш Инђија (0:5), као и нови руски премијерлигаш Крила Совјетов, који је Крагујевчане савладао у два наврата (0:3 и 1:4). Једину победу у припремном периоду ученици Владимира Раденковића забележили су у првој контролној утакмици против екипе Новог Пазара (1:0).

До почетка нове сезоне у Линглонг Супер лиги Србије остало је још недељу дана, а фудбалере Радничког 1923 на премијери, у недељу, 18. јула, од 21 час, очекује гостовање екипи Младости у Лучанима.

РАДНИЧКИ 1923 – МЕТАЛАЦ 0:3 (0:1)

КРАГУЈЕВАЦ

Стадион: “Чика Дача”.
Судија: Срђан Димитријевић (Крагујевац).
Стрелци: Цветковић у 15, Престиж у 51. и Кокир у 72. минуту за Металац.

РАДНИЧКИ 1923: Лековић, Варјачић, Благојевић, Филиповић, Дамјанац, Ћировић, Илић, Ристовић, Мирић, Трифуновић, Ковинић. Играли су још: Митровић, Вићентијевић, У. Видовић, Драгутиновић и Јовановић.

МЕТАЛАЦ: Савић, Влалукин, Николић, Млађовић, Васиљевић, Одада, Ђурић, Крајишник, Престиж, Цветковић, Шарић. Играли су још: Масларевић, Грбовић, Стевић, Бачкуља, Милићевић, Стојин, Максимовић, Фићовић, Кокир, Катанић и Луковић.

P