Мирић донео дуго чекани тријумф Крагујевчанима

После тринаест дугих кола без оствареног тријумфа, фудбалери Радничког 1923 су данашњом победом над београдским Вождовцем на стадиону “Чика Дача” коначно успели да пронађу излаз из резултатског тунела на радост својих многобројних присталица, које су полако почеле да губе веру у овај тим. Човек одлуке био је, а ко други но најбољи стрелац “црвених” ове сезоне Марко Мирић, који је у 17. минуту постигао погодак вредан освајања веома важна три бода у борби за опстанак у суперлигашком друштву – 1:0 (1:0).

Да је борбена готовост у табору Крагујевчана пред данашњи сусрет са Вождовцем подигнута на максимум, могло се закључити по речима шефа струке тима са “Чика Даче” Ненада Лалатовића, који је најављивао да је победа једина опција за његову екипу на овој утакмици.

У том маниру је и Лалатовићева војска кренула у данашњу битку на стадиону “Чика Дача”. Максимовић је на истеку трећег минута упутио први ударац ка голу вождовачких “змајева”, да би само минут касније после корнера и велике гужве у казненом простору гостију из Београда Пишчевић уздрмао стативу.

Интересантан детаљ виђен је у 16. минуту, када је после ударца из угла капитен Вождовца Стефан Хајдин руком скренуо лопту у гол Радничког 1923, па је тако уместо у листи стрелаца завршио у бележници прилично ауторитативног судије Ђорђа Максимовића из Инђије.

А онда долазимо до преломног момента утакмице. У току је био 17. минут, када је након центаршута Немање Томића са леве стране, Недељко Пишчевић захватио лопту главом, а капитен крагујевачког тима Марко Мирић је скренуо у гол Вождовца за ерупцију одушевљења на трибинама стадиона “Чика Дача”. Био је то први погодак Крагујевчана у пролећном делу првенства, којим су прекинули неславан низ од више од 450 минута без постигнутог гола.

Осетило се велико олакшање у редовима “црвених” након Мирићевог поготка, али су се и поред тога атаци ка голу Вождовца наставили са несмањеном жестином. Високи Пишчевић успео је да надвиси одбрану Вождовца и у 20. минуту, али је лопта након његовог ударца главом завршила преко гола.

Бележимо потом и атрактиван покушај “маказицама” Ђорђа Максимовића, који је награђен аплаузима после дужег времена задовољне крагујевачке публике. Био је то уједно и последњи детаљ у првом делу сусрета, који је окончан заслуженим вођством домаћина.

Благу конфузију у одбрани Радничког 1923 на старту другог полувремена могао је да казни тамнопути Кеита, али му је у пресудном тренутку побегла лопта.

Јако близу изједначења гости су били у 56. минуту. Прво се после добро изведеног прекида са десне стране у шанси пред голом Крагујевчана нашао Ален Машовић, да би потом лопта дошла до штопера Вождовца Ивезића, који је лансирао прави “пројектил” са преко двадесет метара право под пречку, али је голман Радничког 1923 Огњен Лукић прелепом парадом спречио резултатско поравнање.

Гвинејац Кеита је у 69. минуту пропустио још једну изгледну прилику да се упише у стрелце, када је после сјајне асистенције капитена Хајдина са десетак метара шутирао преко гола Радничког 1923.

Стратег Вождовца Александар Линта одлучио је да у финишу утакмице додатно појача офанзивни потенцијал свог тима увођењем Стоисављевића и младог Новаковића, који је одмах по уласку у игру покушао да савлада Лукића, али његов ударац није био довољно прецизан.

У јеку инцијативе “змајева” Крагујевчани стижу до другог поготка. Варјачић је извео прекид, а Пишчевић још једном надскочио комплетну одбрану Вождовца и ефектним ударцем главом матирао Крунића. Ипак, судија Максимовић је након вишеминутне консултације са колегама из ВАР собе поништио овај погодак због офсајда.

Имали су “црвени” у самом финишу сусрета још једну лепу прилику да победу учине убедљивијом. Данас изузетно запажени Пишчевић је отворио контру бацивши “у ватру” неухватљивог Варјачића, који се као тајфун сручио ка голу Вождовца, а онда одлучио да упосли Мирића, који је исувише оклевао са завршним ударцем, чиме је пропала и последња шанса за нову резултатску промену на семафору.

Крагујевчани су данашњим тријумфом коначно искорачили са дна табеле и предали суперлигашки “фењер” екипи Новог Пазара, са којом ће одмерити снаге већ у уторак, 1. марта, на стадиону крај Јошанице.

РАДНИЧКИ 1923 – ВОЖДОВАЦ 1:0 (1:0)

КРАГУЈЕВАЦ
Стадион
: “Чика Дача”.
Гледалаца: 1 000.
Судија:
Ђорђе Максимовић (Инђија).
Помоћници: Милан Шутуловић (Нови Сад), Драган Перановић (Шајкаш).
Стрелци: Мирић у 17. минуту за Раднички 1923.
Жути картони: Андрић, Томић, Дамјанац, Пецељ (Раднички 1923), Кеита, Хајдин, Ласицкас (Вождовац).

РАДНИЧКИ 1923: Лукић, Андрић, Пецељ, Гајић, Дамјанац (од 83. Н. Ковачевић), Пишчевић, Милисављевић (од 90+5. Трифуновић), Мирић, Томић (од 67. Варјачић), Јовановић (од 90+5. М. Видовић), Максимовић (од 67. Брновић). Тренер: Ненад Лалатовић.

ВОЖДОВАЦ: Крунић, Мијаиловић (од 79. Новаковић), Хајдин, Ивезић, Миловић, Пуртић (од 65. Ђуришић), Станисављевић (од 59. Милојевић), Ласицкас, Ћирковић (од 66. Ајдиновић), Машовић (од 79. Стоисављевић), Кеита. Тренер: Александар Линта.

P