ponedeljak, 18. februar, 2019.

Premijera sa Splićanima

“Kolika vam je ta Lepenica kad toliko pevate o njoj”, pitaju Beograđani. “Veća je od vašeg Dunava”, stići će ekspresno odgovor gordih i ponosnih Kragujevčana. Jer po mnogo čemu mi smo prvi grad Srbije. Prva prestonica moderne srpske države; prva gimnazija i Licej, preteča Univerziteta u Beogradu; Prvi sud, pozorište, prve novine (“Novine srbske”), prva apoteka, galerija slika, muzej, biblioteka… Kragujevcu je nedostajala samo ta Prva liga, fudbalska elita. Kao lider istoka, Radnički je tog leta ’69. otišao u doigravanje i preko nikšićke Sutjeske i Crvenke konačno se dokopao prvoligaškog društva. Euforija nezapamćena! Ispred kafane kod velikog oraha gde je sada tržni centar, okupljalo se pola grada posle velikih pobeda. Kragujevac je u ono vreme brojao oko 80.000 stanovnika, na stadionu 35.000, a na terenu u crvenim dresovima samo kragujevačka deca…

Ceo grad je živeo za trenutak kada se ušlo u Prvu ligu. Svi su izašli na ulice da pozdrave fudbalere. Tokom cele sezone bila je izuzetna atmosfera. Prvi prvoligaški meč u Kragujevcu Radnički je igrao protiv Hajduka iz Splita.

„Kakav veličanstven prizor: Kragujevac slavi svoj start u Prvoj ligi i fudbalskoj atmosferi – 30.000 gledalaca, crvene zastave, petarde, cveće i nemirna, bučna atmosfera u vrelom sparnom popodnevu. Cela Šumadija se slegla danas na fudbalski stadion da proslavi prvo učešće kragujevačkih fudbalera u najjačem našem takmičenju. Kolevka fudbala u Srbiji čekala je na ovaj dan šest i po decenija“ javlja Politika.  Izgubio je Radnički od Splićana sa 1:3. U crvenim dresovima deca od po 19-20 godina, a na drugoj strani Holcer, Nadoveza, Pavlica, Jerković, Buljan, Mužinić… Jedini gol, koji je ujedno bio i prvi prvoligaški za Radnički, postigao je živa legenda Sava Paunović. Njegovo ime se našlo i na prvom transparentu navijača. Pisalo je samo dr Sava.