ponedeljak, 18. februar, 2019.

Kad’ je Pele igrao u Kragujevcu

Kad je Pele igrao u Kragujevcu

 

KAD JE PELE IGRAO U KRAGUJEVCU

 

Čuveni brazilski Santos, dvostruki šampion planete, šezdesetih i sedamdesetih godina putovao je po svetu i slovio za najveću fudbalsku atrakciju. Za Santos su igrali Pele i još sedmorica reprezentativaca Brazila – veliki golman Žilmar, Karlos Alberto, Klodoaldo, Žoel Kamargo, Đalma Dijaz, Rildo i Edu. Ti fudbalski vilenjaci, prvi i jedini pravi globtroteri romantičnog loptanja, u jesen 1969. godine dobacili su i do ovih naših prostora. Legenda kaže da je sve bilo dogovoreno da slavni Santos posle Zvezde i Dinama igra protiv Partizana, ali onda je nekoliko dana pred tu utakmicu u Humsku došao Radnički i oduvao crno-bele. Veliki Pele navodno je sve to gledao iz lože i odlučio: „Ne, nećemo da igramo s Partizanom. Igraćemo protiv ovih momaka.“ 

Da u Kragujevac dolazi Santos praktično se nije znalo do dan-dva pred utakmicu. Bila je nedelja, Radnički gostovao svom imenjaku u Nišu u prvenstvu i izgubio. Sutradan ga je čekao taj duel sa moćnim Brazilcima, koji su stigli iz Zagreba, gde su odigrali 1:1 sa Dinamom. Specijalno za tu priliku Radnički je bio pojačan četvoricom Nišlija – golmanom Miodragom Kneževicem Knezom, Ljubišom Rajkovićem, Ilijom Dimoskim i Vitomirom Dimitrijevićem.

Pričalo se da je čitava turneja Santosa po Jugoslaviji dogovorena, da sve odigraju nerešeno, a da je Radnički na prevaru dao taj četvrti gol i razljutio Pelea. Sami akteri iz redova Radničkog demantuju te priče i podsećaju da se tih dana moglo čuti kako su Brazilci morali da plaćaju novčane penale za svaki poraz na turneji.

Radnički – Santos

Kako bilo, ovo je izveštaj Politike ekspres sa tog meča u izdanju od 16. septembra…

“Malo je nedostajalo, pa da dvostruki svetski prvak pretrpi prvi poraz na turneji po Jugoslaviji. Pele je spasao čast Santosu, izjednačivši rezultat u poslednjem minutu utakmice. Najslavniji među slavnima – kralj fudbala Pele, po klizavoj travi izvodio je kao balerina na pozorišnim daskama piruete iz svog repertoara. Tri gola Santosa (Edu) usledila su posle njegovih lukavih manevara, a četvrti put on sam se upisao u listu strelaca. Radnički je izjednačio (1:1) golom visokog Nikolića. Onda je centarfor Santosa, 19-godišnji Edu, koga ne zovu slučajno Peleovim naslednikom, naterao inače vrlo dobrog Kneževića da još dva puta vadi loptu iz sopstvene mreže. Tek tada je Radnički zablistao. Prvo se Sava Paunović revanširao Eduu pravom bombom – 2:3, a zatim je na scenu stupio Slobodan Paunovski. Sa dva uzastopna gola zapalio je baklje na stadionu. Ali za kratko… Pele je u 90. minutu uskratio trijumf domaćina. Munjevito je uleteo u šesnaesterac Radničkog i skoro da se sa sve loptom ušetao u gol. Radnički je ponovo slavio veliki uspeh. Posle nesrećnog poraza od imenjaka iz Niša, Kragujevčani su uskratili svojoj publici najveću senzaciju jeseni – pobedu nad bivšim svetskim prvakom, ali su pružili slavnim gostima ne samo jak otpor, već u pojedinim fazama im pokazali da se u Kragujevcu gaji fudbal na visokom tehničkom nivou. Pored Pelea i Edua veliku igru dao je Vladeta Žabarac, brzo krilo Radničkog, ubistvenog driblinga. Šteta je što je kiša pokvarila kragujevačku predstavu. Klizava lopta bila je teška za hvatanje, umanjila je sjaj jednog velikog Žilmara, velikana među golmanima. Kragujevac će mu ostati u tužnom sećanju. Radnički može biti ponosan što će ovaj meč biti zapisan krupnim slovima u njegovoj inače slavnoj istoriji“.

B4b3SF_IgAAO2-v

I još jedan detalj: u izveštaju Politike ekspres stoji da je u ponedeljak 15. septembra ’69. na Čika Dači bilo 6.000 gledalaca. Nažalost, taj 15. septembra nije bio predodređen za spektakl kakav su Kragujevčani napravili, recimo protiv Hajduka. Padala je jaka kiša. A i televizija je odlučila da po prvi put prenosi jedan sportski događaj iz Šumadije. I koliko god da ih bilo, za Kragujevčane je tog popodneva gotovo jednaka atrakcija kao Pele bio jedan brazilski radio-reporter. Žarom koji se može sresti samo u zemlji sambe brbljao je onako promrzao i pokisao skoro tri sata, šetajući sve vreme uz aut-liniju. Kažu da je počeo pola sata pre utakmice, a završio kada su fudbaleri uveliko bili u svlačionicama…