ponedeljak, 18. februar, 2019.

Crveni kačketi i navijački vozovi

Bio običan prijateljski susret, prvenstvena utakmica ili internacionalni meč, gromoglasnim poklicima: ‘Crveni, Crveni…!’, ‘Napred, Crveni…!’ … pristalice Radničkog dočekivale su svoje ljubimce još na izlasku na teren i bodrili ih tokom igre. Popularnost Radničkog rasla je sa brojem navijača, koji su bili neodvojiv deo kluba. Bez obzira na položaj kluba na tabeli, oni su ‘crvene’ podsticali da ne posustaju, radovali se pobedama, tugovali posle poraza, ali ih nisu prekorevali. Predvodnici pristalica Radničkog navijački zanos izražavali su na svoj način: prodornim poklicima, koji su se sjedinjavali u opšte poklike, zvonima, trubama, čegrtaljkama i drugim zvučnim rekvizitima.

Koliko su pristalice Radničkog bile privržene klubu pokazuju i specijalno uvedeni ‘navijački vozovi’, kojima su pratili tim ‘crvenih’ na svim važnijim utakmicama u zemlji. Prvi ‘navijački’ voz odvezao je 29. jula 1934. godine 600 navijača Radničkog u Beograd na kvalifikacionu utakmicu za državno prvenstvo BASK – Radnički. Sa kragujevačke železniče stanice, voz od 14 kompozicija, u 6 ujutru krenuo je put Beograda. U nekim vagonima orila se pesma i svirka, u drugim se čak igralo i kolo. Radnički je izborio nerešen rezultat 0:0 i ‘navijački voz’ se u veselom raspoloženju vratio u Kragujevac. Poseban deo izveštaja sa ove utakmice beogradska ‘Pravda’ posvetila je navijačima iz Kragujevca:  ‘Gosti su bili doveli sa sobom’, ističe ovaj list, ‘ nekoliko stotina navijača, koji su osvetlali obraz svom strasnom pozivu. Ne prekoračujući granice dozvoljenog, oni su burno bodrili svoje ‘crvene’. Tako se navija.’ Posle Beograda, ‘navijački vozovi’ postali su tradicija.

Crveni kačketi, kao jedno od glavnih obeležja, pojavili su se spontano, posle velikih uspeha koje je klub zabeležio u prvenstvu KLP. Crvene kačkete najpre su nosili igrači Radničkog, onda su ih prihvatili navijači i nosili ih na sva gostovanja, pa su se u svim mestima igrališta crvenila od kačketa. U jutarnjim izdanjima objavljivani su izveštaji sa mečeva protiv BASK-a i Jugoslavije pod krupnim naslovom: ‘Ljudi sa crvenim kačketima’ (Politika) i ‘Među 2000 navijača, 1000 ih je nosilo crvene kačkete’ (Pravda).