subota, 19. januar, 2019.

Stadion

 

 

8490506

 

STADION „ČIKA DAČA“

Stadion fudbalskog kluba Radnički 1923 nosi ime ČIKA DAČA, u znak sećanja na Danila Stojanovića, koji je doneo prvu fudbalsku loptu u Srbiju, daleke 1903. godine.

Svoj stadion FK „Radnički“ dobija 1935. godine u blizini današnje železničke stanice. Igralište je napravljeno uz veliku pomoć simpatizera kluba i dobrovoljan rad. Posebno se u izgradnji stadiona istakao Kazimir Veljković. Dobrovoljnim prilozima svojih članova omogućena je i izgradnja lepo pokrivene tribine za oko 1.000 gledalaca, sa svlačionicama, što ga je tih godina pred Drugi svetski rat, činilo najlepšim fudbalskim igralištem u unutrašnjosti države. Prvu utakmicu na novom igralištu „Radnički“ je odigrao 18. avgusta 1935. godine protiv lokalnog rivala ekipe Slavije. „Radnički“ je ostvario i prvu pobedu na svom novom terenu i to sa 1:0, a prvi pogodak je postigao Jeremija Nikolić.

Malo ko se seća da je Radnički 1946. godine igrao u grupi sa Crvenom Zvezdom u baražu za popunu Prve lige Jugoslavije i za jedan bod nije postao prvoligaš. Tada je stadion pokraj železničke stanice bio mali da primi sve posetioce i navijače Radničkog.

Kako je rasla popularnost Radničkog, grad i klub su doneli odluku o izgradnji novog stadiona. Izabrana je nova lokacija na Vašarištu, kod ulaska u memorijalni park Šumarice gde se stadion i danas nalazi. Izgradnja stadiona „Čika Dača“ je počela davne 1949. godine i trajala je punih 8 godina. Konačno, „Radnički“ je svoj novi fudbalski dom dobio 6.juna 1957. godine, defileom sportista SD Radnički, fudbalera Partizana i atletičara Crvene zvezde. I tada se stadion zvao sasvim jednostavno, Gradski stadion.

Novosagrađeni stadion primao je 30.000 gledalaca, a prvu utakmicu su odigrali FK „Radnički“ i FK „Partizan“ i ona je završena nerešeno – 2:2.

Punih 40 godina ‘Čika Dača’ nije bio renoviran. Konačno, leta 2007.godine, postavljene su stolice na Čika Dači i trenutni kapacitet stadiona iznosi 15.100 mesta. To nije konačan kapacitet, jer je u planu izgradnja svečane lože i pokrivanje zapadne tribine stadiona, kao i sređivanje istočne tribine.

 

 

 

 

40237935ps5