subota, 19. januar, 2019.

Navijači

djavoli113

Crveni đavoli

CRVENI ĐAVOLI

Pre rata navijači Radničkog iz Kragujevca spadali su u red najvernijih i najbrojnijih navijača. Pratili su svoj klub svuda gde je igrao, a u samom Kragujevcu bili su poznati po crvenim kačketima koje su njegove pristalice nosile. Organizovana su masovna gostovanja. Obično se putovalo vozom, a igrači su skoro uvek putovali sa navijačima. Stizalo se čak do Splita, Skoplja, Niša, Zagreba…

Radnički je tih predratnih godina bio domaćin velikim fudbalskim velikanima poput Rapida iz Beča, Olimpika iz Marseja, Ferencvaroša, Honveda, tako da se na igralištu kod železničke stanice znalo skupiti i po 10.000 ljudi. Tradicija je nastavljena i posle rata. Kao i obično grupa od oko 1.000 navijača okupila se na centralnom gradskom trgu kod krsta i odatle krenula ka Čika Dači uz pesmu. Ostali su se pridruživali usput. Reke ljudi slivale su se ka stadionu. Tako se uvek išlo na utakmice u to slavno doba.

U to vreme nastajala je jedna od najvećih navijačkih grupa u ondašnjoj državi. Neki momci koji su voleli svoj grad, a Radnički svuda pratili. Čuveni okršaj u Humskoj navijači Radničkog posebno pamte i hvale se činjenicom da je Beograd tada prvi put video bakljadu zahvaljujući njima. Negde od tog meča datira i nadimak Crveni Đavoli, jer se kroz novinske izveštaje sve češće provlačilo kako navijači Radničkog podsećaju na najvatrenije fanove Mančester junajteda. Znali su oni najzagriženiji da na dan svoje slave ustanu od stola, odu, pogledaju utakmicu pa se vrate gostima. I stadion je uvek bio pun. Zato je Radnički velikan!

14720484_1191805580858460_3253876115738121598_n

Kragujevac jetih godina bio opijen fudbalom. I potrajao je taj zanos… Sve dok sredinom sedamdesetih Radnički nije po drugi put u kratkom periodu ispao iz lige. Onda je usledila suša duga čitave dve decenije. Samim tim, slabila je i poseta fudbalskih utakmica. Prvo ponovno organizovano okupljanje „Crvenih Đavola“ desilo se 9. marta 1989. godine, i to na košarkaškoj utakmici, pa se taj dan uzima kao datum ponovnog osnivanja. Zahvaljujući grupi entuzijasta, „Đavoli“ su postajali sve brojniji, pa su ponovo organizovana gostovanja na fudbalske utakmice. Najpre u Boru, a potom protiv velikog rivala Slobode, u Užicu, gde su izbili čuveni neredi. Euforija zbog fudbala, slična onoj s kraja šezdesetih, vaskrsnuće tek 1998. u još jednom baražu. Čika Dača je opet bio krcat, iako je došao tada tek „mali“ Čukarički.

Radnički se u eliti zadržao do 2002. godine, a potom ponovo ispao u Srpsku ligu. Podrška nije izostala ni tokom šest sezona u trećoj ligi i dve u drugoj, pesma „Đavola“ čula se čak i u selima zapadne Srbije, gde god su njihovi ljubimci igrali. Petnaesti rođendan „Crvenih Đavola“ proslavljen je dok je Radnički tavorio u Srpskoj ligi. Napravljena je fantastična žurka, urađena su razna navijačka obeležja, štampani su bilteni i, što je najvažnije, opstala je navijačka grupa.

Tokom povratka iz trećeligaškog blata u srpsku elitu, južna tribina postajala je sve punija, a fudbaleri su često isticali da su navijači njihov 12. igrač. „Đavoli“ su bodrili fudbalere Radničkog u borbi za mesto u Evropi, a u poslednje dve superligaške sezone pomagali su im da se izbore za opstanak.

Krajem septembra 2012 godine, u centru Kragujevca, na obali Lepenice, osvanuo je i jedan od najvećih grafita neke navijačke grupe u Srbiji, dimenzija 80×5 metara. Grafitom se proteže natpis „Sinovi kragujevački“, a na njemu se još nalaze simboli grada – vojvoda Radomir Putnik, grb Radničkog i Šumadinac (simbol navijačke grupe). Navijači Radničkog 1923 veliki jubilej proslavili su 2014. godine, na meču sa Partizanom, a pred početak susreta, kapiten Darko Spalević predao im je dres sa simboličnim brojem 25.

Mladi i nove generacije iz Kragujevca i Šumadije prihvataju Radnički 1923 Kragujevac kao svoj klub, i postaju njegovi verni sledbenici. Pored toga, u svom gradu imaju prednost u odnosu na lokalne fanove velikih beogradskih klubova Crvene zvezde i Partizana, što se svakako ne može reći  za ostala mesta u Srbiji. Crveni Đavoli su porasli ponovo u organizovanu navijačku grupu i spadaju među 5 najmasovnijih i najorganizovanijih navijačkih grupa u Srbiji. Dobro organizovani uvek su na južnoj tribini stadiona Čika Dača, odakle žestoko podržavaju svoj klub.

6t1evc
crvenidjavoli028